Nieuws

Plofkraken en afname van cash: hebben geldautomaten toekomst?

Een pinautomaat van Geldmaat.
Een pinautomaat van Geldmaat. © ANP
WESTERVOORT - Maandag sloot SNS tijdelijk al zijn pinautomaten vanwege de zoveelste plofkraak, ditmaal in Westervoort. Ondertussen neemt ook de behoefte aan geldautomaten af. Want wie betaalt er nog cash? De vraag dringt zich op of er nog wel toekomst is voor geldautomaten.
"Een lastige vraag", reageert een woordvoerder van Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Natuurlijk is er een uitstervende behoefte en ook de veiligheid speelt een rol." Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het aantal contante betalingen de afgelopen vijf jaar is gedaald van 49 procent naar 20 procent. Volgens de NVB ligt de toekomst van de automaten bij Geldmaat. Dat is een samenwerking tussen de grootste banken die hun eigen machines omruilen voor een gezamenlijke voorziening.

'Nu vijf, straks een of twee'

Dat proces moet volgend jaar voltooid zijn, legt een woordvoerder van Geldmaat uit. Dan staan er 5200 'geldmaten' door het hele land. ING, ABN AMRO en Rabobank zullen dan geen eigen pinautomaten meer hebben. "We kijken daarbij naar de behoefte in een gebied. Maar waar er nu vijf verschillende automaten in een straat zitten, worden dat er straks misschien een of twee."
Daarnaast is er de vijfkilometerregel, legt de woordvoerder uit. "Die zegt dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om binnen 5 kilometer afstand te kunnen pinnen. Daarmee wil je bijvoorbeeld voorkomen dat geldautomaten in landelijke gebieden helemaal verdwijnen."
Of die norm houdbaar is als de vraag naar contant geld verder terug blijft lopen? Geldmaat ziet geen reden waarom die zou veranderen, maar wijst naar DNB en de overheid. "Die bepalen de regels."

Politiek draagvlak

DNB laat weten dat het vooralsnog niet aannemelijk lijkt dat die regel aangepast wordt. "Deze norm wordt ook politiek breed onderschreven."
Daarmee lijkt de pinautomaat voorlopig niet helemaal uit het straatbeeld te verdwijnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!