Nieuws

Ziekenhuis in financieel zwaar weer, verzekeraars moeten bijspringen

St Jansdal
St Jansdal © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De coronacrisis raakt ook het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Doordat er minder reguliere zorg is, wordt er ook minder omzet gemaakt. Het is de verwachting dat het ziekenhuis dit jaar zelfs 2 miljoen euro verlies lijdt. Daarom doet het ziekenhuis een beroep op de zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een uitgelekte brief aan de medewerkers.
Het ziekenhuis zelf bevestigt dat het financieel niet goed gaat. Vanwege corona zijn veel operaties en andere reguliere zorgtaken uitgesteld. Daardoor komt er simpelweg minder geld binnen bij ziekenhuis St Jansdal. Het ziekenhuis schat dat ze dit jaar ongeveer 30 miljoen euro aan inkomsten misloopt.
Tegelijkertijd nemen de kosten toe. Door corona moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen en extra beschermende materialen en medicijnen worden ingekocht. Al met al zorgt dat voor een verlies van 2 miljoen euro.

Dubbel pech

Nu hebben andere ziekenhuizen ook te maken met de coronacrisis, dus de Bond van Verzekeraars heeft al een zogenoemde 'compensatieregeling' in het leven geroepen. Voor de zomer hebben de zorgverzekeraars en de Nederlandse ziekenhuizen daar afspraken over gemaakt.
Maar bij die compensatieregeling kijken de verzekeraars naar de omzet van 2019. Maar dat was voor het ziekenhuis St Jansdal een buitengewoon slecht jaar. Dat heeft te maken met de overname van het Zuiderzee-ziekenhuis in Lelystad. Daar heeft het ziekenhuis toen veel kosten voor gemaakt. Nu de verzekeraars juist naar dat slechte jaar kijken, komt het ziekenhuis er dubbel slecht van af. En dat vindt het ziekenhuis onterecht.

Onzekerheid

Een woordvoerder van het ziekenhuis St Jansdal wil niet uitgebreid reageren. "De gesprekken met de zorgverzekeraars lopen nog en dan is het niet netjes om dan in de media al allerlei uitspraken te doen. Wel kan ik zeggen dat dit een periode van grote onzekerheid is voor ons."
De kans dat ziekenhuis St Jansdal omvalt lijkt echter nihil. Er is namelijk nog een mogelijkheid extra geld te vragen aan de verzekeraars. Dan gaat het ziekenhuis zich beroepen op de zogenoemde 'hardheidsclausule'. Het ziekenhuis vraagt dan bij de grootste zorgverzekeraars om aanvullende financiële steun. "Op dit moment zitten we om de tafel met Zilveren Kruis en VGZ, maar het kan nog wel even duren voordat er duidelijkheid is", aldus de woordvoerder.