Nieuws

Twee jaar cel geëist in hoger beroep voor stroperij en illegaal wapenbezit

Wapens voor illegale jacht.
Wapens voor illegale jacht. © politie
BARNEVELD - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twee jaar cel geëist tegen een man uit Barneveld die als hoofdverdachte wordt gezien in een strafzaak tegen stroperij en illegaal wapenbezit op de Veluwe. Er staan ook nog acht anderen terecht in de zaak.
De straf werd geëist voor het gerechtshof in Amsterdam. Een half jaar van de straf zou voorwaardelijk zijn en daarmee is het exact dezelfde eis die de man ook in 2018 tegen zich hoorde. Hij werd destijds veroordeeld, maar ging in hoger beroep.

Minachting voor de natuur

De man wordt beschuldigd van stroperij. Hij zou zonder geldige jachtakte in vier maanden tijd minstens zestig ganzen en andere vogels, reeën, wilde zwijnen en een big hebben geschoten. Ook zouden katten, een hond en een roofvogel zijn gedood. Volgens de aanklager blijkt uit het hele dossier een grote minachting voor de natuur. De stroperij zou vooral hebben plaatsgevonden in natuurgebied Kootwijk-Loobos.
De verdachte zou hebben samengewerkte met een groepje jagers waarvan sommigen wel een jachtakte hadden, maar de regels werden door niemand in acht genomen. De andere verdachten hoorden voornamelijk taakstraffen tegen zich eisen.

Illegaal wapenbezit

De man uit Barneveld wordt gezien als de spil in de zaak. Hij hield zich ook bezig met het verwerken van het geschoten wild. Hij ontweide dieren en regelde ook een slager. Ook zou hij gestroopt vlees beschikbaar hebben gesteld voor de jaarlijkse barbecue. Om de strooppartijen uit te voeren zou hij ook nog op uitgebreide schaal hebben gehandeld in wapens en zelf ook illegale wapens in zijn bezit hebben gehad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!