Eigenaren Chickfriend vervolgd om fipronil-affaire

BARNEVELD - De twee eigenaren van Chickfriend uit Barneveld worden persoonlijk vervolgd voor de fipronil-affaire. Het Openbaar Ministerie heeft ook een leverancier gedagvaard. Dat bevestigt het Functioneel Parket na berichtgeving van Nieuwsuur.

Drie jaar geleden stond de pluimveesector op z'n kop. Chickfriend had de verboden stof fipronil gebruikt in een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis en daarmee verspreid in honderden kippenstallen.

Daardoor kwam er ook fipronil in de eieren terecht. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit ontraadde het eten van mogelijk besmette eieren. Pluimveehouders hebben in die tijd tienduizenden kippen vergast en miljoenen eieren moeten vernietigen. De geleden schade wordt geschat op 70 tot 100 miljoen euro.

Mogelijk gevangenisstraf

Het inmiddels failliete bedrijf Chickfriend werd al eerder vervolgd en veroordeeld. In die zaak werd het bedrijf aansprakelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan de getroffen kippenboeren. Binnenkort dient het hoger beroep. Maar nu worden dus ook de eigenaren en drie anderen persoonlijk vervolgd in een strafrechtelijke zaak. De eerste zitting is op 21 december.

Het OM verwijt Chickfriend onder meer overtreding van de regels van voedselveiligheid. De maximum straf kan oplopen tot meer dan tien jaar.

'Naïef en niet te kwader trouw'

Tegen Nieuwsuur zegt de advocaat van de eigenaren van Chickfriend dat zijn cliënten inderdaad de wet hebben overtreden, maar dat ze ook naïef waren en niet "te kwader trouw". Volgens de advocaat gebruikten ze fipronil, maar waren ze in hun jeugdige enthousiasme wellicht vergeten de lijst met verboden middelen voor de bestrijding van kippenluis te bestuderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BARNEVELD GEMEENTE BARNEVELD
Deel dit artikel: