De horeca verzuipt, maar durft in Gelderland nog niet open te gaan

ARNHEM - Er dreigt muiterij onder tal van horeca-afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Veertig regionale afdelingen, waaronder vele in Noord-Brabant, zeggen op 17 januari de deuren weer te openen als het kabinet geen goede afspraken maakt. Dat blijkt uit een uitgelekt persbericht in handen van Omroep Brabant. Sander Wind van Koninklijke Horeca Nederland in Gelderland wil niet zeggen of Gelderse horecabazen zich aansluiten. "We volgen het landelijke bestuur", zegt Wind.

Dat landelijke bestuur staat (nog) niet achter het ultimatum, maar heeft wel begrip voor de houding van de woedende kroegbazen en restauranthouders in onder meer Brabant. "Ik snap ze óók heel goed", zegt Wind van de regio Gelderland van KHN.

"Er moet wat gebeuren", legt hij uit. "Tachtig procent van ons is technisch failliet. Ze blijven slechts overeind door de staatssteun, waardoor hun ondergang vooruit wordt geschoven."

'We zijn aan het verdrinken'

De horeca verzuipt, benadrukt Wind. "Het water staat ons hoger dan aan de lippen. We zijn aan het verdrinken."

In een concept-persbericht in handen van Omroep Brabant zeggen café- en restauranthouders het vertrouwen op in minister Hugo de Jonge en geven ze aan dat ze hun zaken openen op zondag 17 januari. En ze blíjven open, overigens met inachtneming van de geldende coronaregels zoals eerder door KHN vastgelegd in een protocol.

De Jonge liet deze week weten dat de gedeeltelijke lockdown voor de horeca langer duurt dan tot half januari.

Wind houdt de kaarten tegen de borst. "Totdat het landelijke bestuur en de ledenraad zich hebben uitgesproken over het ultimatum houden wij als Gelderse afdeling vast aan het landelijke bestuur."

Zie ook: Burgemeester sluit café: 'Er zaten mensen binnen te drinken'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: