Boeren bezetten centrum van Winterswijk

WINTERSWIJK - Boeren, bouwvakkers en wegenbouwers hebben donderdagavond de Markt in Winterswijk bezet. Claxonnerende trekkers en werkvoertuigen doorkruisten het centrum om aandacht te vragen voor de invoering van de landelijke stikstofregels, die hun bedrijfsvoering bedreigt.

Winterswijk ligt pal aan de grens met Duitsland en het RIVM heeft berekend dat de nodige stikstof uit Duitsland neerdwarrelt op de vier Natura 2000-gebieden die het buitengebied van Winterswijk rijk is. Ook zorgt het vliegverkeer boven Winterswijk voor uitstoot van stikstof.

Deelnemers aan de manifestatie hielden zich niet allemaal aan de anderhalvemeterregel, meldde een verslaggever. Volgens hem zijn er enkele honderden betogers op de Markt in Winterswijk.

Het boerenprotest is hier terug te kijken:

KIJK TERUG naar de protestactie In Winterswijk van boeren, bouw en industrie tegen de stikstofwetgeving. Lees hier meer http://loka.al/88

Posted by REGIO8 on Thursday, November 26, 2020

De boeren in Winterswijk zijn vergroeid met Bekendelle, Korenburgerveen, Willinks Weust en Wooldse Veen, de vier Natura 2000-gebieden. Ze boeren er al sinds mensenheugenis 'omheen'. Dergelijke natuurgebieden moeten echter op last van de Raad van State beter beschermd worden en daarom worden de stikstofregels aangetrokken.

'Zet Winterswijk niet op slot'

Daardoor vrezen de boeren in hun bestaan bedreigd te worden en wijzen ze naar de stikstof die vanuit Duitsland naar Winterswijk waait en naar de drukke vliegroute boven de grensplaats. Ze willen niet afgerekend worden op stikstof die ze niet uitstoten. Behalve de boeren worden de bouwbedrijven ook beperkt in hun bestaan en dat geldt voor meerdere bedrijven, zoals wegenbouwbedrijven.

Feitelijk was het protest een gevolg van de noodkreet van de gemeenteraad ('Zet Winterswijk niet op slot') en wilden de actievoerders de fracties een hart onder de riem steken.

Op het moment van het protest, op de stoep bij de woning van burgemeester Joris Bengevoord, besliste de raad over een motie met betrekking tot de stikstofregels. De gehele raad wil dat het college in gesprek gaat met minister Schouten en dat het Winterswijkse stikstofprobleem aan de orde komt in zowel de Eerste als Tweede Kamer.

Zie ook: Winterswijk luidt noodklok: optocht boeren, bouw en industrie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WINTERSWIJK GEMEENTE WINTERSWIJK
Deel dit artikel: