Maasdriel akkoord met windmolens, maar weerstand blijft

HOENZADRIEL - De gemeenteraad van Maasdriel stemt met een kleine meerderheid in met de plannen voor een 'burgerwindpark' in de gemeente. Het gaat om drie windmolens in de polder, tussen de A2 en het dorp Hoenzadriel. Tegen het plan is weerstand.

Het plan is om de windmolens te plaatsen waar de inwoners van meeprofiteren. De omwonenden worden voor de helft eigenaar van de molens. Daardoor komen de opbrengsten deels bij hen terecht. Het gaat dan om een jaarlijks bedrag van 30.000 euro dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een speeltuin.

Een petitie met 400 handtekeningen zorgde niet voor een meerderheid tegen het plan. De kritiek in de petitie richt zich op de locatie en het draagvlak. De tegenstanders willen dat andere locaties worden bekeken, zoals langs de snelweg.

In de raad discussieerden de partijen over die locatie. Molens zouden te dicht bij de snelweg komen, was een van de bezwaren.

De locaties voor de windmolens. Foto: Omroep Gelderland

Niet of ze er komen maar hoe

Tegen het plan stemmen had volgens de partijen die voor zijn weinig zin. "Als we nu als raad tegen stemmen, en ze mogen er alsnog komen van de provincie, dan staan onze inwoners straks naar dezelfde winmolens te kijken maar dan met lege handen", stelde Samen Sterk Maasdriel. Uiteindelijk stemden 10 raadsleden voor en 8 tegen.

Wethouder Erik van Hoften: "Met dit besluit komt de realisatie van het burgerwindpark dichterbij. Het levert energie aan ongeveer 10.000 huishoudens. Een belangrijke bijdrage aan de energietransitie van de gemeente Maasdriel.”

Inwoners die een zienswijze hebben ingediend en nog steeds tegen de aanleg zijn kunnen in beroep gaan bij de Raad van State. Die procedure zal dan versneld lopen door een speciale regeling.

Mochten hun bezwaren ongegrond zijn dan start naar verwachting de bouw in 2023.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: