Wageningen werkt aan gezondere woningmarkt

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen wil de doorstroom op de woningmarkt bevorderen. Daarvoor is samen met de Woningstichting een plan opgesteld. Het idee is dat starters sneller verhuizen naar koopwoningen en alleenstaande senioren van grote gezinswoningen naar kleinere woonruimtes gaan.

Passend wonen

Het gaat allemaal om 'passend wonen'. Als ouderen verhuizen van een grote eengezinswoning (sociale huur) naar een kleinere seniorenwoning, komt die grote eengezinswoning vrij voor een gezin met kinderen dat nu nog een kleine sociale huurwoning heeft. De woningstichting gaat ouderen stimuleren kleiner te gaan wonen, door geen huurverhoging door te voeren als zij een nieuwe woning betrekken.

Voorrang op koopwoning

Daarnaast start de gemeente in de wijk Kortenoord een experiment met sociale koopwoningen. Gezinnen die een sociale huurwoning achterlaten, krijgen voorrang op de koop van zo'n woning. "De koopwoningen worden onder de marktprijs aan hen aangeboden", zegt wethouder Anne Janssen. "Deze regeling is bedoeld voor mensen die moeilijk aan een gewone koopwoning kunnen komen, omdat ze net te weinig verdienen."

Woonwagens

Voor sociale huurwoningen op woonwagenkampen geldt dat familieleden voorrang krijgen als er een van de wagens vrij komt. Het gaat om eerste- en tweedegraads bloedverwanten van de vorige bewoner. Dit om de 'culturele identiteit' van de kampbewoning in stand te houden.

De nieuwe regels gaan naar verwachting 1 januari 2021 in, de gemeenteraad moet er nog wel mee akkoord gaan.

Zie ook: Wageningen verstrekt goedkope lening voor levensloopbestendig wonen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WONEN WAGENINGEN GEMEENTE WAGENINGEN
Deel dit artikel: