Nieuws

Politiek wil eeuwenoud kasteel in Wijchen nieuw leven inblazen

Politiek wil eeuwenoud kasteel nieuw leven inblazen
Politiek wil eeuwenoud kasteel nieuw leven inblazen © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Van trouwerijen tot raadsvergaderingen: er gebeurt al een hoop in het kasteel van Wijchen. Maar de lokale politiek wil meer. Door een zogenaamde kasteelcoördinator aan te stellen, hoopt de wethouder het eeuwenoude pand nieuw leven in te blazen.
Eeuwen geleden struinden Gelderse edelmannen en -vrouwen door de gangen van het kasteel, vandaag de dag zijn dat vooral lokale politici en bezoekers van het museum. Nu staat het pand al een tijdje leeg, want de idyllische burg krijgt een nieuw likje verf: eerder dit jaar startte de gemeente met de restauratie. En dat smaakt naar meer. “Wat mij betreft is ons kasteel echt het hart van Wijchen. Daar valt veel meer uit te halen", begint wethouder Nick Derks.
De bezettingsgraad van het kasteel is laag: doordeweeks ligt die op dertig à veertig procent. In het weekend gebeurt er nog minder. Tijd voor verandering, vindt Derks. “Er is zeker een markt voor, met name een zakelijke markt”, voegt hij toe. Als de coronamaatregelen versoepelen, kunnen er volgens hem conferenties worden gehouden, jubilea, maar bijvoorbeeld ook bruiloften. “Mensen die in het kasteel trouwen, zijn ook geïnteresseerd om daar ruimtes te huren en hun feest nog groter te maken.” Maar om zoiets te kunnen organiseren, heb je een groot team nodig. En dat heeft het kasteel niet. Daar wil Wijchen nu iets aan doen.

Er moet geld verdiend worden

De gemeente wil een zogenaamde kasteelcoördinator aanstellen, die wordt hét gezicht naar buiten. Diegene is onder meer verantwoordelijk voor de facilitaire voorzieningen, het verhuur van ruimtes en de public relations. Hij of zij moet uiteindelijk ondersteund worden door de vrijwilligers van het kasteel. Wat betreft de gemeente moet dat nieuwe beheer leiden tot een hoognodige professionaliseringsslag. En dat mag allemaal geen cent kosten. Het project moet volledig budgetneutraal worden uitgevoerd.
Dat betekent ook dat er geld verdiend moet worden. Eerder konden mensen kosteloos gebruik maken van vergaderruimtes in de burg. Binnenkort wil de gemeente daar een vergoeding voor vragen. Maar moet je dan altijd je portemonnee trekken als je een keer een rustig plekje wil huren? “Er zitten ook een aantal maatschappelijke organisaties in het pand”, weet de wethouder. “Het moet niet zo zijn dat zij het straks niet meer kunnen betalen om hun ruimtes te huren. Daar wordt maatwerk geleverd.”
De gemeente start eind 2021 met een pilot van twee jaar. Als dat een succes is, werkt ze de plannen verder uit.