Sneeuwstorm van 2005: 'Het was een drama op de snelweg'

APELDOORN - Voor veel mensen staat de zware sneeuwstorm van 2005 nog vers in het geheugen gegrift. Een dikke laag sneeuw bedekte Gelderland op 25 november van dat jaar, nu dus precies 15 jaar terug. Op sommige plekken lag een witte deken van tientallen centimeters. Samen met de harde wind zorgde het voor een horrorspits.

Files van tientallen kilometers op de Gelderse snelwegen waren geen uitzondering. Op de A1, A50, A28, en de A12 stond het verkeer muurvast. De politie en het leger werden ingezet, omdat inzittenden onderkoeld dreigden te raken en zonder eten en drinken zaten. Er werden onder meer dekens uitgedeeld.

Veel mensen moesten onderweg onderdak zoeken, omdat ze niet thuis konden komen. Ook het bus- en treinverkeer lag plat De laatste file was pas de volgende ochtend opgelost.

Door de sneeuwstorm waren in Gelderland tienduizenden bomen omgevallen of zwaar beschadigd. Ook waren er daken bezweken onder een dikke laag sneeuw, zoals het dak van een manege in Hummelo en de botsautobaan van Koningin Julianatoren in Apeldoorn.

Kijk hier naar de beelden uit 2005.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
APELDOORN GEMEENTE APELDOORN
Deel dit artikel: