Nieuws

Ex-werknemers bedreigd fruitbedrijf gewond door aanslag op huis in Hedel

De woning na de brand van afgelopen nacht.
De woning na de brand van afgelopen nacht. © Bart Meesters / Meesters Multi Media
HEDEL - In het huis dat in de nacht van dinsdag op woensdag afbrandde in Hedel, raakten twee ex-medewerkers van Fruitbedrijf De Groot gewond. Dat bevestigt familie-advocaat Taco van der Dussen. ''De bedreigingen nemen terroristische vormen aan.''
De angst bij werknemers van het bedreigde fruitbedrijf in Hedel zit er goed in. Van der Dussen: ''Het is heel ernstig. De situatie was levensbedreigend.'' De twee ex-werknemers hebben rook ingeademd. Een van hen zou weer naar huis mogen, de ander is nog in het ziekenhuis.

Vondst van cocaïne tussen fruit

De bedreiging en afpersing van werknemers van De Groot begon in 2019. Een werknemer van het Gelderse bedrijf vond toen een grote hoeveelheid cocaïne in een lading fruit. Sindsdien worden familieleden, werknemers en ex-werknemers bedreigd. Ook de dreiging met een scherpe handgranaat bij een appartementencomplex in Kerkdriel in januari van dit jaar zou ermee te maken hebben.
De eigenaren van de fruithandel worden zwaar beveiligd. Ook bij werknemers troffen de politie en een ingehuurd beveiligingsbedrijf maatregelen. Ondertussen doet de politie grootschalig onderzoek en lopen er zaken tegen vier verdachten. Die zijn wel allemaal op vrije voeten.

Lijst met namen

Volgens raadsman Van Der Dussen stonden de mannen die afgelopen nacht gewond raakten op een lijst met tientallen namen en adressen van werknemers die het Openbaar Ministerie (OM) eerder per ongeluk aan een openbaar strafdossier toevoegde. Hierdoor zijn de werknemers op de lijst volgens hem een makkelijk doelwit.

'Terroristische vormen'

De advocaat noemt het een feit dat de uitgelekte lijst van het OM wordt afgewerkt. ''Dit is echt een slag erger dan eerst. Het komt in de buurt van terrorisme.'' De advocaat stelde het OM eerder al aansprakelijk voor de blunder met de werknemerslijst. Het OM liet eerder weten alles op te zetten om medewerkers van het fruitbedrijf te beschermen.
Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel zegt zich ernstige zorgen te maken. "Waar eindigt dit, als een mensenleven niet telt? Ik zie een toename van de ernst van het geweld. Diep triest. Het is een zaak van de politie. Ik kan als burgemeester nu alleen om de mensen heen gaan staan.”

Meer beveiliging nodig

Volgens advocaat Van der Dussen is alleen beveiliging niet voldoende. "De politie moet iets verzinnen om het risico te verkleinen, dat is onze oproep. We hebben nauw contact met justitie en politie.''
De politie vermoedt dat de brand is aangestoken en is op zoek naar getuigen. Camerabeelden zouden iemand in de tuin laten zien.