Tientallen miljoenen voor aanpak droogte Achterhoek

DOETINCHEM - Het waterpeil in de sloten en wateren in de Achterhoek wordt deze winter tijdelijk verhoogd en stuwen worden opgehoogd. Dat zijn nog maar enkele van de maatregelen om de aanhoudende droogte aan te pakken. De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in projecten om water vast te houden.

Dat blijkt uit het plan van aanpak van Waterschap Rijn en IJssel, provincie en gemeenten. "Al drie jaar achtereen snakken gewassen en de natuur naar water.", zeggen de partijen die bij het plan betrokken zijn. De Achterhoek heeft eigenschappen die bij droogte tot acute problemen leiden: de grond bestaat vooral uit zand en het landschap is hellend, waardoor neerslag sneller wordt afgevoerd dan dat het de bodem intrekt. Daarom zijn maatregelen noodzakelijk.

Miljoeneninvesteringen

De partijen investeren de komende jaren samen met het Rijk vele tientallen miljoenen in het vasthouden van water, onder meer in Winterswijk, waterwingebied ‘t Klooster en landgoederenzone Baakse Beek. Dat zijn lopende projecten en dat zouden er volgens het plan meer kunnen worden.

Onttrekkingsverbod grondwater

Ook zegt het waterschap "de boer op te gaan" om agrariërs en natuurorganisaties te helpen om meer water op eigen terrein vast te houden, met onder meer duikerafsluiters en stuwtjes. Verder bekijkt het waterschap of er in meer kwetsbare natuurgebieden een onttrekkingsverbod voor grondwater moet worden ingesteld. Daarnaast roept waterbedrijf Vitens inwoners en bedrijven op om het watergebruik te verminderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM
Deel dit artikel: