Nieuwe organisatie 'wint' zorg voor jeugd en gezin Nijmegen

NIJMEGEN - De hulp voor jongeren en gezinnen in Nijmegen wordt de komende jaren verzorgd door Stichting Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen. Die nieuwe organisatie heeft groen licht om de brede basisteams Jeugd en Gezin in de stad te organiseren. De brede basisteams zijn een opvolging van de sociale wijkteams. Die worden opgedoekt om de wachtlijsten in te korten en om te bezuinigen.

Het brede basisteam Jeugd en Gezin bestaat straks uit deskundige professionals die samen snel en goed inschatten welke hulp nodig is voor kinderen en gezinnen en deze hulp direct bieden. Zij hebben de opdracht om bij consultatiebureaus, kinderopvang en scholen, de basishulp én de toegang naar specialistische zorg te bieden. Het brede basisteams Jeugd en Gezin start halverwege 2021.

'Slager keurt eigen vlees'

Verschil met de oude opzet is dat dezelfde organisatie die de inschatting voor de benodigde zorg doet, die zorg zelf ook biedt. Het Zelfregiecentrum dat eerder Nijmegenaren met een zorgbehoefte hielp, uitte eerder kritiek op deze nieuwe werkwijze. Directeur Jos Kersten van het Zelfregiecentrum vreest dat deze vorm de zorg niet ten goede komt en bezwaar maken onmogelijk maakt.

Volgens de gemeenste is de nieuwe vorm niet alleen nodig om de wachtlijsten terug te brengen en de kosten in te dammen, maar ook om de hulp beter af te stemmen met de school en de kinderopvang. Volgens wethouder Grete Visser kan hierdoor de samenwerking met het informele wijknetwerk versterkt worden. Er blijven wel gespecialiseerde zorgaanbieders blijven nodig voor maatwerk en zwaardere vorm van zorg zoals geestelijke gezondheidszorg, dagbehandeling en verblijf.

Cliënten mogen traject afronden

Een andere vrees was dat mensen die al in een traject zitten plotseling een andere hulpverlener zouden krijgen. Maar bestaande relaties mogen hun traject samen afronden, schrijft wethouder Visser.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN GEMEENTE NIJMEGEN
Deel dit artikel: