Méér Gelderlanders stappen op de speed-pedelec

ARNHEM - Speed-pedelecs, hele snelle e-bikes, worden steeds populairder, ook in Gelderland. Per 100 duizend inwoners rijden er 137 Gelderlanders op een speed-pedelec. Alleen in Utrecht ligt dat aantal hoger.

Ook in Arnhem zie je ze razendsnel de weg op schieten, de speed-pedelecs. Arnhemmer Paul Mijnders heeft twee jaar geleden er al een aangeschaft. "Mijn hele leven heb ik motor gereden, maar dit geeft net zo'n kick". Hij geeft wél toe dat je door de snelheid van maximaal 45 km per uur je rijstijl moet aanpassen. "Ik rij defensief. Je moet verkeerssituaties voor zijn. Als ja als blinde snel gaat rijden dan verongeluk je."

Mensen gaan ook met de speed-pedelec op vakantie

In het centrum van Arnhem is er ook een fietswinkel die zich bijna volledig richt op mensen die willen fietsen met elektrische trapondersteuning. "Het is vooral populair bij mensen tussen de dertig en zestig" vertelt Jasper Keultjes van speedpedelecs.com. "Ook gaan mensen er tegenwoordig mee op vakantie omdat je er langere afstanden mee kan afleggen."

Ook de werkplaats van de fietswinkel is aan het veranderen. Eigenaar Paul van Heertum legt uit dat fietsmonteurs ook worden bijgeschoold om zo ook problemen met de software te kunnen oplossen. "Naast het sleutelen aan de fiets is het nu vooral met een laptop werken."

Hoe trap je met hoge snelheid op de rem?

De rem van speedpedelecs zijn vergelijkbaar met die van motoren. "Hydraulische schijfremmen met zuigers. Dan rem je met oliedruk, dat remt wel" legt Keultjes uit. Een speedpedelec is wel een prijzig ding. Voor de goedkooptse speedpedelec betaal je in de Arnhemse zaak ongeveer 5.000. Voor de duurste speedpedelec betaal je 11.000 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM
Deel dit artikel: