De hele dag al crisisberaad in Zutphen

ZUTPHEN - Het college van B&W van Zutphen is dinsdag de hele middag in spoedberaad bijeen geweest.

De wethouders twijfelen of ze nog wel verder willen nu de gemeenteraad ze niet wil betalen voor een voltijdfunctie.

Afgewezen

Na het aftreden van SP-wethouder Engbert Gründemann is zijn portefeuille verdeeld over de overgebleven 4 wethouders.

Maandagavond vroeg het college van B&W om de wethouders te betalen voor een voltijdbaan, omdat de collegeleden in de praktijk voltijd werken. Dat voorstel werd afgewezen door de Zutphense gemeenteraad, waarna het college zich beraadde op haar positie.

Ongebruikelijk lange 'reguliere' vergadering

Officieel ging het om een 'gewone' vergadering van burgemeester en wethouders, zoals die iedere dinsdag plaatsvindt. Dat de vergadering de hele middag duurde was een teken aan de wand.

Het college in Zutphen heeft het zwaar sinds wethouder Engbert Gründemann opstapte na kritiek op zijn functioneren. De SP stapte ook uit de coalitie, waardoor het overgebleven college geen meerderheid meer heeft in de raad.

Wethouders zouden te veel gaan verdienen

Volgens de Stentor botste het maandagavond flink in de raadsvergadering. Wethouders vroegen de raad welke werkzaamheden moeten blijven liggen als ze niet voltijd worden betaald, maar daar kwam geen eenduidig antwoord op. Er werd geen motie van wantrouwen ingediend, maar het is duidelijk dat het college zich afvraagt of ze zo nog wel kunnen functioneren.

De SP vindt dat de wethouders goed werk leveren maar stemde niet in met het voorstel. De partij vindt dat de collegeleden fulltime te veel zouden verdienen. De PvdA zegt dat de wethouders een full-time baan hebben, waar een fulltime salaris bij hoort. De ChristenUnie heeft vooral kritiek op de relatie tussen de raad en het college.

Hete hangijzers en lange formatie

De politieke verhoudingen in Zutphen zijn lastig. Het duurde 100 dagen voor er een college was gevormd in de Torenstand, het was daarmee bijna de langstdurende formatie sinds de invoering van het dualisme in 2002. Er was een aantal hete hangijzers tijdens de formatie, zoals de toekomst van het cultuurcentrum dat in het Broederenklooster moest komen. Uiteindelijk is gekozen voor een alternatief plan.

Vanavond meer duidelijkheid

Tot nu toe blijven de deuren van de vergaderkamer van het college gesloten. De gemeente laat weten dat het college vanavond met een verklaring komt.

Update: Het college van burgemeester en wethouders van Zutphen wil een bemiddelaar instellen om de relatie met de gemeenteraad te herstellen.

Meer over dit onderwerp:
Zutphen
Deel dit artikel: