Slachtoffers Koninginnedagdrama herdacht

APELDOORN - In Apeldoorn zijn donderdagmiddag de slachtoffers van het Koninginnedagdrama herdacht.

Vlakbij de plek waar het gebeurde, onthulden koningin Beatrix en burgemeester De Graaf een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het herinneringsmonument is gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker. Het is een doos met daarin ballonnen van glas, die symbool staan voor
kwetsbaarheid, feest en rouw.

Na de onthulling werd een minuut stilte gehouden en werden witte rozen bij het monument gelegd. Koningin Beatrix en de aanwezige prinsessen waren zichtbaar aangedaan toen Beatrix en de burgemeester het kunstwerk onthulden. Tijdens de minuut stilte lieten de aanwezigen witte ballonnen op ter nagedachtenis aan de doden en gewonden.

Klik hier voor de complete tv-uitzending van de herdenking.

Klik hier voor de complete radio-uitzending van de herdenking.


Bij de aanslag kwamen vorig jaar zeven mensen om het leven toen Huissenaar Karst T. met zijn zwarte Suzuki Swift inreed op de menigte. De open bus met daarin de koninklijke familie was daar net gepasseerd. Ook Karst T. overleed.

Politie bij de zwaarbeschadigde Suzuki Swift

Klik hier voor twee korte terugblikken. 


Woensdag werd in de aanloop naar de herdenking van het Koninginnedagdrama in Apeldoorn een man opgepakt. De politie wil geen precieze reden geven voor de aanhouding. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat er een relatie is met de herdenking. De man zit voorlopig vast. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt. De politie vermoedt dat de man nog enkele dagen blijft vastzitten.

In Apeldoorn waren tijdens en voor de herdenking scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo waren in de buurt van het monument betonnen wegversperringen geplaatst en mochten omwonenden hun auto niet op de oprit laten staan.

Klik hier voor het tv-item over de scherpe veiligheidsmaatregelen.

Bewoners van een verzorgingshuis in de buurt moesten op hun kamer blijven toen het monument werd onthuld.

Klik hier voor het tv-item over de ouderen die binnen moesten blijven.

In het begin van de middag is er al veel politie op de been


Verslaggever René Arendsen blikte donderdagochtend al terug op de dramatische gebeurtenis van vorig jaar. Zo sprak hij met Gerrie Dijkstra van camping De Parelhoeve in Apeldoorn, die vorig jaar de campinggasten die het drama van dichtbij meemaakten moest opvangen.

Klik hier voor zijn radio-bijdrage.


Een aantal Apeldoorners had donderdagmiddag een grote rol bij de herdenking. Zoals twee scholieren van het Gymnasium in Apeldoorn. Ze lazen allebei een gedicht voor.

Klik hier voor het tv-item.Klik hier voor het herdenkingsconcert dat donderdagavond in Apeldoorn werd gehouden.

Deel dit artikel: