Nieuws

KPN: geen extra zendmast, wel aanpassingen

In Nederland moet 112 altijd bereikbaar zijn
In Nederland moet 112 altijd bereikbaar zijn © Pixabay
ARNHEM - Telecomprovider KPN neemt in de omgeving van Winterswijk maatregelen om de bereikbaarheid van noodnummer 112 te verbeteren.
Dat zegt het bedrijf tegen Omroep Gelderland. Een extra mast komt er niet.

Meer dan 130 meldingen op Geen112.gld.nl

KPN reageert op berichten over het niet kunnen bereiken van noodnummer 112 met een mobiele telefoon. Op het meldpuntGeen112 van Omroep Gelderland zijn inmiddels meer dan 130 meldingen vanuit de hele provincie gekomen. Ongeveer de helft van de melders belt met KPN.

Optimaliseren, maar geen extra mast

De telecomprovider wil volgens inwoners van Ratum geen extratelefoonmast in hun buurtschap plaatsen omdat dat niet rendabel zou zijn. KPN zegt wel degelijk bezig met het verbeteren van de mobiele dekking. 'De afgelopen periode heeft KPN 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het netwerk en de dekking. Niet alleen in het nieuwe 4G datanetwerk, maar ook in het 2G netwerk,' zegt woordvoerder Maurice Piek. Het 2G netwerk wordt gebruikt voor mobiel bellen, dus ook om112 te bereiken. 'We zijn bijvoorbeeld in Winterswijk continue aan het proberen om het bereik te optimaliseren. Onder andere door het bijdraaien van antennes.'

Witte vlekken in alle netwerken

In Nederland moet 112 altijd bereikbaar zijn. Als de ene provider een oproep naar dit nummer niet kan oppikken, neemt een andere ditover. Volgens een aantal melders gebeurt dit niet.
T-mobile erkent desgevraagd dat de witte vlekken in hun netwerk overlappen met witte vlekken in het netwerk van andere twee providers. 'Alleen als er geenenkel netwerk binnen bereik, geldt de afspraak dat je een vaste lijn moet gebruiken. Daar heeft minister Opstelten ook op gewezen,' zegt Piek.

Europese regels

Minister Opstelten schreef eerder deze maand in een briefaan de Tweede Kamer dat 100% dekking niet haalbaar is. Piek: 'We hebben te maken met Europese regelgeving. Met name in het grensgebied geldt dat je de zendmasten niet op vol vermogen kunt laten draaien. Dat zou storing veroorzaken op het Duitse netwerk. Als je kijkt naar andere landen, doen we het heel goed qua dekking. Als je dat wilt verbeteren moet je naar een veel fijnmaziger structuur, waarin je veel meer masten moet plaatsen. Ook daar loop je tegen Europese regelgeving aan,' aldus Piek.