B&W Lingewaard declareren meest

ARNHEM - Er zitten grote verschillen in het declaratiegedrag van Gelderse burgemeesters en wethouders.

Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland, die de gegevens van alle 56 Gelderse gemeenten over 2008 opvroeg.

Er zijn bestuurders die alleen gebruik maken van de vaste onkostenvergoeding, maar er zijn er ook die van alles declareren van kleine uitgaven voor collectes of parkeergeld, tot dure etentjes van wel 1600 euro.

De Nijmeegse bestuursethicus Marcel Becker vindt dat Gelderse bestuurders zich meer bewust moeten zijn van hun declaraties. Becker vindt dat bestuurders daarmee een slecht signaal geven aan de belastingbetaler en een verkeerd voorbeeld voor de ambtenaren.

Burgemeester Bloemen gaat naar aanleiding van het onderzoek zijn declaraties opnieuw tegen het licht houden. Hij roept zijn collega-burgemeesters op hetzelfde te doen. Bloemen vindt dat bestuurders kosten uit eigen zak moeten betalen, tenzij er geen enkele twijfel over bestaat dat de gemeenten voor de kosten moet opdraaien.

Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard vindt de ophef over het declaratiegedrag van burgemeester en wethouders onzin. Volgens hem zijn alle declaraties functioneel. Hij zegt dat het soms nodig is om partijen op een etentje te trakteren als de gemeente daar beter van wordt. Lingewaard behoort met ruim 28.000 euro aan declaraties tot de gemeenten waar de meeste bonnetjes worden ingediend.


Klik hier voor de lijst met declaraties.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: