Vroeger stroomde de IJssel bij Zutphen de andere kant op

ZUTPHEN - Het water van de IJssel komt uit de Rijn, en stroomt vanaf Arnhem richting het noorden het IJsselmeer in, maar vroeger was dat anders. De voorloper van de IJssel stroomde namelijk van noord naar zuid, de compleet andere kant op.

Het is één van de belangrijkste wijzigingen in het Gelderse landschap geweest, de vorming van de IJssel. Naast de IJssel ligt er in Zutphen nog de Berkel. "Die moet je echt een rivier noemen en geen beek", vertelt archeoloog Michel Groothedde in het programma Ridders van Gelre. De rivier die tussen Zutphen en de Rijn lag, was vroeger de Berkel. "Die stroomde oorspronkelijk, tot in het begin van de vroege middeleeuwen, in een bocht richting de Rijn."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Dat betekent dat het water toen van noord naar zuid stroomde. De bocht in de Berkel lag ongeveer op de plek waar nu Deventer ligt. "Maar dat bestond toen nog niet", aldus de archeoloog. Daar in de buurt lag ook de Schipbeek, die naar zee stroomde.

"Op een zeker moment krijgt de Rijn de behoefte om water af te voeren richting het Noorden. Omdat de Betuwe steeds meer volstroomde met sedimenten. Daardoor ging het water de andere kant op stromen."

Bekijk de hele uitzending van Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: