Zwemmen in ijskoud water: Merlijne vindt het heerlijk én gezond

VOORST GEM VOORST - Even lekker in de buitenlucht zwemmen met ongeveer 10 graden: voor veel mensen is het geen aantrekkelijke gedachte. Voor Merlijne Opstal uit Warnsveld is het echter de normaalste zaak van de wereld. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, mag ze weer met een kleine groep het koude water in.

"Ik vind het super leuk om dit in de natuur te doen, en het is ook goed voor je immuunsysteem", zegt Merlijne, die Feeling Fitt-instructeur is. "Je lichaam schrikt heel erg van de kou. Hierdoor wordt het bloed naar alle vitale organen gestuurd. Vervolgens loopt de temperatuur in je lichaam zó op dat bacteriën en ziektekiemen worden verbrand", legt Merlijne uit. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Koud water

Het water heeft een temperatuur van 9,8 graden en daarom mogen de sporters maar drieënhalve minuut in het water doorbrengen. Voorafgaand aan de duik vindt er nog een stevige warming-up plaats. Merlijne: "We gaan gewoon drie kwartier keihard knallen."

Door de strengere coronamaatregelen kwam het zwemmen even stil te liggen. "Ik heb het heel erg gemist. Het is ook jammer, omdat het belangrijk is om dit regelmatig te doen. Dan went je lichaam aan die temperatuur. We zijn dus heel blij dat het na twee weken weer mag", aldus de winterzwemmer.


 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Winter Nieuws
Deel dit artikel: