Nieuws

Scholen naast woonzorg in Hattem? 'Dat is helemaal niet genieten'

Jolanda Westerink kijkt uit over de Oude IJsbaan, waar de Woonzorgzone moet komen.
Jolanda Westerink kijkt uit over de Oude IJsbaan, waar de Woonzorgzone moet komen. © Omroep Gelderland
HATTEM - Meer dan 500 inwoners van Hattem, gesteund door ouderenbonden ANBO en KBO Hattem, zijn het niet eens met de plannen voor de Woonzorgzone zoals die nu gepland wordt op de Oude IJsbaan. Vooral de combinatie van een Integraal Kindcentrum (IKC) met huisvesting voor senioren staat hen tegen. Maandagavond buigt de gemeenteraad zich over dit plan.
Het klinkt heel aardig: ouderen die vanuit hun appartement kunnen genieten van de basisschoolkinderen die op het plein spelen. "Maar dat is helemaal niet genieten", zegt Jolanda Westerink. Zij woont naast de locatie waar de Woonzorgzone gerealiseerd moet worden, de Oude IJsbaan. "Uit allerlei verschillende onderzoeken blijkt dat ouderen juist vooral met gelijkgestemden moeten wonen, dus als ouderen bij elkaar."
Ook de ANBO en de lokale afdeling van de Katholieke Bond voor Ouderen zien weinig in de plannen. Zij denken dat die niet leiden tot 'veilige en prettige woonomgeving'. 
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Kinderopvang naast woonzorg in Hattem? 'Dat is helemaal niet genieten'

Argumenten niet besproken

Volgens Westerink voldoen de plannen ook niet aan richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt. "Die zeggen namelijk dat er geen school binnen dertig meter van een rustige woonwijk gebouwd mag worden. Dit integraal kindercentrum komt straks op tien meter van sommige appartementen. Maar de raad heeft onze argumenten niet eens besproken."
Erik Kort, fractievoorzitter van D66 begrijpt niet dat de buurt zich verzet tegen de komst van het IKC. "Dat plan hebben we vorig jaar met elkaar als raad al vastgesteld", zegt hij. "Daar gaan we echt niet op terugkomen." Hij begrijpt wel dat er nog andere bezwaren zijn. "Er zijn nog wel onderdelen van het plan die ik maandag wil aanpassen. Ik wil bijvoorbeeld dat de flats niet vier, maar drie lagen hoog worden."

Meer dan 500 handtekeningen

Westerink begrijpt die starre houding niet. "Wij zijn al vanaf het begin als omwonenden betrokken bij het plan, maar het lijkt er op dat alles toen al vaststond. Op participatiebijeenkomsten konden we ook niet echt meedenken over alternatieven." En dus heeft ze nu handtekeningen verzameld. "Meer dan 500, die ik maandag ga overhandigen. Op een stad van 11.000 inwoners zijn dat veel mensen die een bezwaar hebben."

'Ga niet naar de Raad van State'

Kort weet van de bezwaren en zegt het belangrijk vinden daar in het vervolgtraject goed naar te luisteren. "Dat ga ik de wethouder zeker meegeven. Tegelijk roep ik de omwonenden wel op om vooral niet naar de Raad van State te gaan. Het wordt tijd dat we nu snel gaan bouwen. Als we in juridische trajecten terecht komen, kan het nog wel drie jaar vertraging oplopen. Dat moet je toch niet op je geweten willen hebben."
Westerink begrijpt niets van die oproep. "Het is mijn democratisch recht om bezwaar in te dienen. En als de gemeente zo'n grote groep inwoners én meerdere onderzoeken naast zich neerlegt, en alleen kan zeggen dat 'het voor ouderen zo schattig is om straks kinderen te kunnen zien spelen', dan weet ik zeker dat ik bezwaar indien. Ze spelen het op emotie, maar naar argumenten wordt niet geluisterd."