Nijmegen en Arnhem willen vluchtelingen uit Moria opvangen

NIJMEGEN - Burgemeesters Hubert Bruls van Nijmegen en Ahmed Marcouch van Arnhem dringen er bij staatssecretaris Ankie Broekers-Knol op aan dat ze haast maakt met de opvang van vluchtelingen die in kampen op de Griekse eilanden zitten. Ze hebben aangeven dat ze binnen hun gemeentegrenzen zowel volwassenen als kinderen uit kampen als Moria willen opvangen.

Dat blijkt uit een brief die ze samen met de burgemeesters van Amsterdam, Groningen en Leiden vrijdag hebben overhandigd aan de staatssecretaris. Het vijftal wil voor het eind van het jaar concrete afspraken maken. Hun oproep is des te dringender, aldus de burgemeesters, nu er brand is geweest in Moria en de winter op komst is. "De omstandigheden zijn erbarmelijk."

Volgens de briefschrijvers hebben vijf provincies en bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten hun bereidwilligheid al getoond. Er zijn al diverse brieven over verzonden, ook naar het Europees parlement. De burgemeesters vragen Broekers-Knol om nu tot actie over te gaan, door vluchtelingen van de Griekse eilanden over te nemen.

Gelderse actie voor vluchtelingen

De omstandigheden van vluchtelingen op Griekse eilanden houden de gemoederen in Gelderland al langer bezig. Zo gaf Doetinchem in juli al aan dat het alleenstaande vluchtelingenkinderen wil opvangen die in Griekse opvangkampen verblijven. De gemeenteraad wilde daarmee een signaal aan de overheid afgeven.

Ook aan de andere kant van de provincie wordt er aandacht besteed aan de situatie. Op het Griekse eiland Lesbos namen Marc Floor (14) en Lize Marie (12) ten Brinke uit Apeldoorn vorige maand een videoclip op, tussen de restanten van vluchtelingenkamp Moria. De opbrengst van hun lied gaat naar een goed doel.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: