Overgezwommen edelherten worden voorlopig met rust gelaten

Flevoland laat een groep edelherten die naar de provincie is gezwommen vanaf de Veluwe voorlopig met rust. De provincie heeft op dit moment geen regels op basis waarvan de herten aangepakt kunnen worden, waar landbouworganisatie LTO om had gevraagd. Landbouwers vrezen dat de herten schade aan hun akkers veroorzaken.

Dat laten Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland donderdag aan Provinciale Staten weten. GS hebben advies gevraagd aan de faunabeheereenheid Flevoland en aan de landsadvocaat. De provincie gaat nu eerst laten registreren of de herten schade veroorzaken of dat ze het verkeer in gevaar brengen.

Tot nu toe is er geen sprake van landbouwschade en er is één hert aangereden, zeggen GS. Daarna komt er een plan tegen de vrij rondlopende edelherten, maar dat kan pas op zijn vroegst in augustus volgend jaar effectief zijn.

Veluwemeer overgezwommen

Het groepje herten loopt in natuurgebieden bij Biddinghuizen en Zeewolde. De dieren zijn naar alle waarschijnlijkheid via het Veluwemeer van Gelderland naar Flevoland gezwommen.

Bekijk de reportage, de tekst gaat eronder verder.

Boeren in Flevoland willen afspraken over hoe om te gaan met de dieren. "Het leefgebied van de dieren in Gelderland is wellicht te klein geworden, waardoor ze verder zijn gaan kijken", zegt Arnold Michielsen van LTO Noord in Flevoland. "Ze kunnen goed zwemmen. In Noorwegen steken ze fjorden over. Dan stelt het randmeer tussen Flevoland en Gelderland niets voor."

De Flevose boeren zijn bang dat de oorspronkelijk Gelderse edelherten zich in hun provincie definitief vestigen. Michielsen: "Hoe ga je dan om met schades die ontstaan. Dit is het moment dat je daar met elkaar goed over nadenkt."

Afschieten is volgens hem een laatste redmiddel. "Je moet eerst kijken of je ze kunt terug jagen."

Nieke Hoitink op Radio Gelderland in gesprek met Arnold Michielsen:

Edelherten komen in Nederland alleen voor op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. In die twee gebieden is wel beleid voor het beheer van de herten.

Zie ook: Veluwse tips over edelherten die Veluwemeer overzwommen naar Flevoland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: