Nieuws

Extra geld voor cultuursector in Apeldoorn

Een lege theaterzaal. Foto ter illustratie, Pixabay.
Een lege theaterzaal. Foto ter illustratie, Pixabay.
APELDOORN - Goed nieuws voor de cultuursector in Apeldoorn. Voor verenigingen en instellingen die door corona in hun voorbestaan worden bedreigd, opent de gemeente in januari de subsidieregeling Coronanoodsteun Cultuur en Erfgoed Apeldoorn.
"De coronapandemie heeft een sterke wissel getrokken op cultuur- en erfgoedinstellingen. Veel activiteiten konden het afgelopen jaar niet plaatsvinden. Hierdoor zijn de instellingen inkomsten misgelopen of hebben zij extra kosten door de maatregelen moeten maken", schrijft de gemeente.

'Juist zo belangrijk'

Wethouder Detlev Cziesso: “We zien het afgelopen jaar dat er veel aandacht is uitgegaan naar de grote culturele instellingen. Hiervoor zijn gelukkig inmiddels al tal van regelingen. Voor de kleine instellingen en verenigingen is alleen tot nu toe weinig aandacht geweest. Terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de leefbaarheid van onze gemeente.”
Om te voorkomen sommige van hen omvallen, komt de gemeenten met de subsidie. Om in aanmerking te komen voor noodsteun, moeten de organisaties aangeven hoe groot de schade in 2020 is geweest. De gemeente vergoedt maximaal 80 procent van de netto schade.