Geheimzinnige luchtballon boven Arnhem roept vragen op

ARNHEM - Was het wensballon? Een weerballon? Of misschien zelfs een ufo? Boven de snelweg bij Arnhem vloog woensdagavond lange tijd een geheimzinnig luchtballonnetje. Wat deed dat daar?

De eerste melding kwam van Eva. Die stuurde een foto van het vliegende voorwerp naar Omroep Gelderland, met de tekst: 'Wat hangt er boven de A12?!'. 

De tekst gaat verder onder de foto:

De geheimzinnige luchtballon boven Arnhem (ingezonden foto)

Ze was niet de enige die zich afvroeg wat dat ding zo hoog boven de snelweg was. Zo kwamen er bij het ufo-meldpunt ook twee meldingen binnen. Julian zag 'een zwarte schijf met iets eronder en een rode lamp bovenop' vanuit Rozendaal. En iemand die over de snelweg bij knooppunt Waterberg reed zag een 'klein donker object met een rode stip'.

Op zoek naar antwoorden

Een telefoontje naar de Veiligheidsregio Gelderland-Midden leverde niet meteen duidelijkheid op. Bij de meldkamer waren geen meldingen binnengekomen. Ook de politie kon er niets over vinden.

Ook de Arnhemse Luchtvaart Club wist van niks. Maar secretaris Wout Heijne had wel een tip: misschien was het een weerballon? Dat is een helium gevulde ballon die volgens het KNMI de metingen bij het aardoppervlak aanvullen met gegevens van de bovenlucht.

Maar helaas, Weerplaza wist het zeker: dit was geen weerballon. En ook geen wensballon, verzekerde meteoroloog Alfred Snoek.

Timelapse

Een oproep op Facebook zorgde voor meer duidelijkheid. Een fotocorrespondent die onder meer voor Omroep Gelderland af gaat op bijvoorbeeld ongelukken had de ballon ook zien hangen, van ongeveer 16.30 tot 21.30 uur, en ging verhaal halen. 

Hij stuitte op wat mannen, die vertelden dat ze bezig waren om een timelapse te maken. Dat deden ze met een camera onder een met helium gevulde ballon. Een helikite, wordt zo'n gevaarte ook wel genoemd. 

Voor wie het bedrijf de opnames maakte, wilden de mannen niet zeggen. De tekst op hun busje verraadde echter dat het iets met het weer te maken had. Toch een soort weerballon dus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: