Mogelijk verbod Turkse Grijze Wolven: 'De grondwet afvegen aan je achterwerk'

ARNHEM - "Dit is je achterwerk afvegen met de grondwet", stelt fractievoorzitter Yildirim Usta van DENK Verenigd Arnhem over het besluit om te kijken naar mogelijkheden om de Turkse organisatie Grijze Wolven te verbieden. Deze beweging is extreemrechts en ultranationalistisch, veroorzaakt ernstige spanning en zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op, volgens de indieners.

Dus moet er met gelijkgezinde Europese landen gekeken worden naar een verbod of de mogelijkheid om de Grijze Wolven op een sanctielijst te plaatsen, vindt de Tweede Kamer. Dat kon op een ruime meerderheid rekenen, alleen de landelijke fractie van DENK stemde tegen.

Zie ook: Bruls: ‘Claims subsidiëring Grijze Wolven komen niet uit neutraal onderzoek'

'Smerige retoriek'

Daarmee worden democratische waarden te koop gezet, meent Usta. "Smerige verkiezingsretoriek voor electoraal gewin", noemt hij het. Democratie en mensenrechten geldt alleen voor de gevestigde orde zelf, constateert hij.

Volgens Usta viert het 'anti-Turks sentiment weer hoogtijdagen'. "Of je het nu leuk vindt of niet: ons land kent nu eenmaal grondrechten, die staan voor de vrijheid van verenigen en vergaderen."

Zie ook: Grijze Wolvenvlag duikt op in Arnhem, maar vlag moet bus in

Mochten er strafbare feiten zijn gepleegd, kan de rechter worden ingeschakeld, betoogt Usta. "We gaan toch niet voor eigen rechtertje spelen? Wat is dit nou voor een zielige en misselijkmakende toestand?"

'Turkofobische heksenjacht'

Een dieptepunt in de geschiedenis van de politiek, meent Usta. "Chapeau aan de moderne inquisitie die deze Turkofobische heksenjacht voort willen zetten over de ruggen van honderdduizenden Nederlanders met Turkse wortels!"

Dit is smerige verkiezingsretoriek en de democratische waarden te koop zetten voor electoraal gewin! Onze democratische...

Posted by Yıldırım Usta on Wednesday, November 18, 2020

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: