Veel meer natuurbranden dan vorig jaar, Elburg en Ede koploper

ARNHEM - Er zijn dit jaar veel meer natuurbranden in Nederland dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) en de Wageningen Universiteit (WUR) die door LocalFocus zijn geanalyseerd. Ede en Elburg voeren met meer dan tweehonderd branden de lijst aan.

Dit jaar ging, voor zover bekend, al bijna duizend hectare aan natuurgebied in vlammen op. Onder andere droogte speelt een rol bij de kans op een natuurbrand. Mensen zijn echter de belangrijkste veroorzaker: van een smeulende sigarettenpeuk tot opzettelijke brandstichting.

Tot nog toe ging het om zeker 643 natuurbranden, bijna honderd meer dan in heel 2019. De aantallen voor dit jaar liggen uiteindelijk nog een stuk hoger, omdat branden op militaire oefenterreinen nog niet zijn meegeteld.

Weten hoeveel natuurbranden in jouw gemeente zijn geweest? Dat lees je hieronder. De tekst gaat daarna verder.

Veel branden op oefenterreinen Defensie

LocalFocus keek naar de natuurbrandcijfers van 2017 tot en met september van dit jaar. In die periode werden bijna 2500 natuurbranden geregistreerd. In enkele Gelderse en Brabantse gemeenten vonden de afgelopen vier jaar de meeste natuurbranden plaats.

Elburg en Ede zijn koplopers met meer dan tweehonderd branden. Daarvan woedde het gros op de twee militaire oefenterreinen in die gemeenten, dus niet op publiekslocaties.

'Voorbereiden op meer grote branden'

WUR-onderzoeker Cathelijne Stoof zei deze zomer in het radioprogramma Nieuws en Co dat we ons voor moeten bereiden op meer grote natuurbranden zoals in april. "Met de klimaatverandering verwachten we langere periodes van droogte te krijgen en daarmee verwachten we ook dat er vaker branden komen, dat die branden langer gaan duren en dat er ook net als in andere landen meerdere branden op hetzelfde moment zijn", aldus Stoof.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Brand Nieuws
Deel dit artikel: