Nieuws

Ongelukkig toeval zorgde voor ontsnapping damherten in Arnhem

Een van de ontsnapte damherten.
Een van de ontsnapte damherten. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Dat twee damherten zaterdag konden ontsnappen uit park Sonsbeek in Arnhem komt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Dat stelt parkbeheerder Jeroen Glissenaar. Het hek stond open door een menselijke fout en vanwege de bronsttijd belandden twee dieren buiten het kamp.
Het is namelijk niet gewoon dat herten ontsnappen wanneer ze die mogelijkheid geboden wordt, vertelt de parkbeheerder. "Er is weleens een boom door het hek gevallen en toen bleven de herten binnen", vertelt Glissenaar. "Ze weten niet wat er achter het hek zit dus blijven ze in het hertenkamp."
Kijk hier naar beelden van de ontsnapping. De tekst gaat daaronder verder.
Hert doodgeschoten na ontsnapping in park Sonsbeek
In dit geval zaten de herten echter in de bronsttijd, wat bij damherten wat later is dan bij andere soorten. Het dominante mannetje heeft toen een ander en zichzelf uit het park gewerkt. "Toen stonden ze buiten en dacht nummer drie, die eigenlijk de kleinste is: nu hou ik jullie buiten", legt Glissenaar uit.
Uiteindelijk een incident met een trieste afloop, aangezien één hert moest worden afgeschoten. Om in het vervolg te voorkomen dat om wat voor reden dan ook de herten kunnen ontsnappen, zijn er extra kettingen om het hek gehangen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!