Achterhoek / Arnhem en omstreken

Deze burgerboeren uit Vorden steken een oud melkveebedrijf in een groene jas

VORDEN - Het roer gaat helemaal om op boerderij Nieuw Venhorstink in Vorden. Johannes Regelink neemt de melkveehouderij uit 1912 over van zijn ooms en gaat er een groene 'burgerboerderij' van maken. Een gewaagde onderneming, want een dikke portemonnee levert het niet op. Maar wel een boerenbedrijf dat goed is voor mens, dier en planeet.
Of zijn overgrootvader Toon 'van de Grinte' zich in zijn graf zou omdraaien als hij van deze gedaanteverwisseling zou horen, weten Johannes en zijn partner Joanne niet. Maar dat het bedrijf in de familie blijft zou hij prachtig hebben gevonden. En dat geldt ook voor de ooms Tonnie en Garrit die nu nog op de boerderij 'zitten'. De ene oom vindt het na 40 jaar boeren welletjes geweest en de andere oom sluit zich aan bij het nieuwe, groene project-een toekomstbestendig en milieuvriendelijk bedrijf.
De tekst loopt door onder de foto.

Patrijs als symbool voor vergroening

De geplande burgerboerderij heeft de geuzennaam De Patrijs meegekregen. Zodra deze bedreigde vogelsoort zich weer thuis voelt op hun terrein, weten Joanne en Johannes dat het goed zit met de biodiversiteit. Maar voordat de patrijzen er weer rondfladderen moet er nog wel wat gebeuren.
Om te beginnen zijn er een vijftal (beginnende) boeren nodig die zich willen vestigen op het terrein van De Patrijs in Vorden. Gesprekken met gegadigden worden al gevoerd en voor huisvesting komen leegstaande ruimtes op de boerderij in aanmerking.
De veestapel (nu nog 240 stuks groot- en kleinvee) wordt fors teruggebracht naar 70, dus veel stalruimte komt vrij. Daarin zijn er een winkel, een 'verzuivelruimte' en een plek voor het geven van cursussen gepland. Een groenteteler heeft zich al aangesloten bij het initiatief en er is duidelijkheid over de afzet van de eco-producten (groente, fruit, zuivel en vlees).
Op vijf plekken binnen een straal van 15 kilometer kunnen klanten en leden van de coöperatie straks terecht bij afhaalpunten. Hoe de boerderij er straks uit gaat zien wordt op onderstaande plattegrond duidelijk.
De tekst loopt door onder de afbeelding.
Meer bomen, houtwallen, bosjes, een grasland met kruiden en wilde bloemen.

'Een ander verdienmodel'

De huidige melkveehouderij is geen vetpot, maar ook de nieuwe opzet van Joanne en Johannes zal hen en de andere deelnemers geen miljonair maken. Maar dat is ook niet het streven van de twee. Ze willen vooral bewijzen dat een gangbaar, middelgroot boerenbedrijf kan worden omgeturnd tot een gesmeerd lopende, circulaire burgerboerderij waar de omliggende regio zich bij betrokken voelt.
Joanne: "We zijn niet afhankelijk van crowdfunding, maar willen zoveel mogelijk mensen erbij betrekken. Schenken kan, maar langlopende natura-leningen waar producten of rente tegenover staan zijn ook een optie. Maar de gunfactor en het meedenken en samen doen zijn het belangrijkst."
Ondertussen zijn er al zo'n 60 huishoudens die zich aan De Patrijs hebben verbonden, en hebben geïnvesteerd in een gezonde toekomst. Wat dat investeren betreft zijn de banken nog wat huiverig. "Ze zien niet dat wij een heel ander verdienmodel hanteren en zijn wat dat betreft nog veel te ouderwets bezig", zegt Johannes.
Toch hebben de twee er het volste vertrouwen in dat de burgerboerderij een succes wordt. Hun beroepsmatige ervaring op gebied van duurzaamheid, eco-advisering en (landbouw)transitie sterkt hen daarin. Dus terug naar de kleinschalige en veelzijdige boerderij en van het oude Nieuw Venhorstink naar het nieuwe De Patrijs.
Het is zaak dat we weer binnen de ecologische grenzen gaan werken, zodat onze aarde een mooie aarde blijft.
Johannes
Uiteindelijk zien Joanne en Johannes hun missie ook als een voorbeeldproject: een plek waar andere boeren kunnen leren hoe zij de omschakeling naar natuur-inclusieve landbouw kunnen maken.
Meer over De Patrijs en het nieuwe boeren woensdag 18 november om 17.35 uur bij TV Gelderland en vanaf nu in onderstaande video.
Groene Koppen