Nieuws

150 mensen zonder mondkapje protesteren in Nijmegen tegen coronaregels

NIJMEGEN - Ongeveer 150 demonstranten tegen de coronamaatregelen hebben zondag een 'Mars der Vrijheid' gehouden door het centrum van Nijmegen. De demonstranten droegen geen mondkapjes en hielden onderling geen afstand, tot ergernis van het winkelpubliek in de stad.
De bijeenkomst startte in het Kronenburgerpark. Vanaf dat punt liep de groep met muziek door het stadscentrum. Op diverse plekken is gestopt om samen te dansen. De demonstranten boden 'free hugs' aan. In het Valkhofpark zijn toespraken gehouden tegen de virusaanpak van de overheid.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
150 mensen zonder mondkapje protesteren in Nijmegen tegen coronaregels
Een van de deelnemers droeg een vlag met het peace-symbool uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Ze legde uit grote moeite te hebben met de coronaregels: "Ik ben hier omdat ik wil opkomen voor onze burgerrechten en voor de vrijheid van alle mensen. Want door alle noodwetten worden onze vrijheden ontnomen en ik vind dat dat niet kan."

Geen bekeuringen

De demonstratie was aangemeld bij de gemeente volgens een woordvoerder. De politie sprak de groep onderweg meermalen aan op de afstandsregel, maar deelde geen bekeuringen uit. Dat mensen zich storen aan de groep is volgens de gemeente geen reden om in te grijpen, want demonstreren met meer dan dertig mensen is binnen de coronarichtlijnen toegestaan.
"Ik probeer mij zoveel mogelijk aan de regels te houden", zei een man al dansend. "Maar mondkapjes, daar heb ik persoonlijk last van. Die zijn wetenschappelijk ook niet onderbouwd. En ook al zeggen Jaap van Dissel en minister Hugo de Jonge dat het geen nut heeft, toch moeten wij het doen. Nou, dan vind ik dat wij de verkeerde kant op glijden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!