Nieuws

Politie rolt hennepbende met tientallen kwekerijen op

Apeldoornse inval leidt tot domino-effect aan opgerolde hennepkwekerijen.
Apeldoornse inval leidt tot domino-effect aan opgerolde hennepkwekerijen. © ANP
APELDOORN - De ontmanteling van een hennepkwekerij aan de Korenstraat in Apeldoorn, in februari van dit jaar, heeft geleid tot de aanhouding van drie mannen. Dat meldt de politie vrijdagavond. Ze worden verdacht van deelname aan een organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor liefst 58 woningen met wietkweek.
Deze 'beroepsmatige hennepteelt' vond in alle provincies in Nederland plaats. De helft van de woningen werd dit jaar ontdekt, de rest ervoor. Bij doorzoekingen zijn ook voertuigen in beslag genomen.

'Chinese huurders bestonden niet'

De woningen werden aan particulieren verhuurd, die zich voordeden als Chinees stel of gezin dat werkzaam was bij het plaatselijke restaurant. Ze hadden valse identiteitsdocumenten en loonstroken. Verhuurders bleven achter met veel schade aan de panden en een huurcontract met iemand die niet bleek te bestaan.
In de kwekerijen bevonden zich vaak personen zonder verblijfsvergunning. Ze woonden daar onder 'minimalistische omstandigheden'. Waarschijnlijk om het pand te verzorgen en een bewoonde indruk te geven.
Ook waren er brandgevaarlijke situaties omdat stroom illegaal en amateuristisch was aangesloten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!