Nieuws

Het wordt een vuurwerkloos oud en nieuw, wat vindt Gelderland?

Puttenaren over het vuurwerkverbod.
Puttenaren over het vuurwerkverbod. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Het kabinet heeft vrijdag bekendgemaakt dat we een vuurwerkloos oud en nieuw tegemoet gaan. Zowel verkoop als het afsteken van vuurwerk mag niet. Dat betekent een stille jaarwisseling, maar wat vindt Gelderland daar eigenlijk van? We vroegen het aan inwoners van Putten.
Het is druilerig in het centrum van het dorp, op het moment dat er duidelijkheid komt over het besluit van het kabinet. Het is er rustig, mogelijk net zo rustig als op 31 december zelf. Hoewel het licht regent heeft een mevrouw tijd om haar mening duidelijk te verwoorden: "Ik vind het verbod een beetje overdreven", stelt ze terwijl de druppels op haar capuchon vallen.
Volgens haar draagt vuurwerk bij aan de gezelligheid van de avond. "Het maakt wel sfeer en het hoort bij oud en nieuw." Toch valt oud en nieuw voor haar niet in het water. Ze kan er alsnog van genieten. "Dat hangt niet van het vuurwerk af."
Burgemeester Hubert Bruls en Marcel Teunissen van de branchevereniging reageren op het vuurwerkverbod. De tekst gaat verder onder de video.
Het wordt een vuurwerkloos oud en nieuw, wat vindt Gelderland?
Een stel op respectabele leeftijd loopt even later langs. Ze zijn na al die jaren wel klaar met vuurwerk. "Misschien komt het door de leeftijd, dat weet ik niet, maar ik ben blij dat het aan banden wordt gelegd", stelt meneer. "Ik heb er een vreselijke hekel aan."

Begrip voor de beslissing

Hoewel de meningen wat uiteenlopen in Putten, klinkt er bij bijna iedereen een gemene deler door de boodschap heen: begrip voor een jaartje niet. "In deze tijd misschien wel goed wat betreft corona, maar voor een algeheel verbod voor altijd zeg ik nee." Het zijn woorden die worden uitgesproken door een man die in zijn jongere jaren naar eigen zeggen veel afstak. 
Een jongen uit een jongere generatie deelt die mening: "Hard knallen, mooi siervuurwerk, dat vind ik gewoon leuk om te zien. Ik vind het een beetje zonde van oud en nieuw, maar ik kan het ergens wel begrijpen." 

Er is ook tegenstand

Toch klinkt er ook een weerwoord in het Veluwse dorp. Een jongedame baalt als een stekker en voelt zich dubbel gestraft. "Ik ben er echt volledig tegen." Stellig legt ze haar standpunt uit: "Je kunt nu ook niet naar een vuurwerkshow gaan kijken, want dat kan ook niet met corona. Je kunt eigenlijk niet zoveel met oud en nieuw nu. Je zit een beetje thuis om je heen te kijken."

Een mogelijk compromis

Uiteindelijk heeft een dorpsgenoot wellicht een oplossing voor haar. Als grap bedoeld geeft ze onbewust een tip voor mensen die nu denken dat er niets meer mogelijk: "Ik steek normaal gesproken nog geen sterretje af, maar dat mag nu nog wel. Dus misschien doe ik dat juist nu wél."