'Daklozen-oma' Tonnie maakt zich zorgen: sinds corona minder nachtopvang

ARNHEM - Tonnie van den Herik, de daklozenmoeder van Arnhem, maakt zich zorgen om 'haar' mensen in coronatijd. "Er mogen maar beperkt daklozen naar binnen bij de nachtopvang, dus slapen er veel mensen op straat." Eén keer per week, op zondag, kunnen de daklozen terecht in de 'huiskamer' van Tonnie. Waar ze hen een luisterend oor, en een warme maaltijd aanbiedt.

Ze wordt de daklozenmoeder van Arnhem genoemd. Al 35 jaar ontfermt Tonnie van den Herik zich over de circa driehonderd dak- en thuislozen van Arnhem. "Inmiddels ben ik de daklozen-oma", vertelt Tonnie lachend.

Ze is 75 jaar, weegt nog maar 42 kilo en loopt met een rollator. Toch blijft ze positief en gaat ze door het vuur voor de daklozen. Ze is in Arnhem al vaak verhuisd met haar opvang. Sinds september zit ze gevestigd in de Beekstraat. De opvang heet 'Gaan met die banaan', het levensmotto van Tonnie. "Het is mijn levenswerk."

Ervaringsdeskundige

Zelf is Tonnie ook dakloos geweest. Ze heeft, op zijn zacht gezegd, niet een bepaald rooskleurig leven gehad. "Het woord vondeling wil ik niet eens noemen, maar vanaf dat ik drie maanden oud was heb ik in weeshuizen gezeten. Prostitutie, misbruik, drugs", Tonnie noemt het in één adem. Het had een grote invloed op haar leven. Het leven van een dakloze is grillig en onvoorspelbaar. "Vandaag gaat het goed, vandaag ben ik hier en heb ik het warm,'' vertelt één van de aanwezige daklozen. "Iets kleins kan al zoveel verschil maken, een glimlach van een voorbijganger bijvoorbeeld."

In I love de Achterhoek brengen Frans Miggelbrink en Willem te Molder een bezoek aan de daklozenopvang van Tonnie. "Dat is de andere kant van de stad, heftig hoor", aldus Willem.

Zien hoe de mannen een potje tafelvoetbal spelen met de daklozen? Kijk dan dinsdag om 17.25 naar I love de Achterhoek. Of bekijk de uitzending hieronder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Tonnie is afhankelijk van donaties om haar opvang draaiende te houden. Ook een bijdrage doen? Stichting FC Lauwersgracht NL32SNSB0931799430
Deel dit artikel: