Nieuws

Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete als je de fout in gaat

Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete als je de fout in gaat.
Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete als je de fout in gaat. © ANP
ARNHEM - De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo'n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast.
Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) na de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen. Maar veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en zitten nu zonder inkomsten.

Vuurwerk niet vernietigd

Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht.
De compensatie is bedoeld voor het verlies aan omzet, maar volgens Van Veldhoven ook bedoeld voor de veilige opslag en transport van vuurwerk dat niet is verkocht. Er is voldoende opslagcapaciteit. De staatssecretaris gaat het voorstel nog bespreken met de vuurwerkbranche.
Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten.

Boete van 100 euro

Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Een boete zal tenminste 100 euro bedragen. Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen.
Volgens de politie is de handhaving beter te doen als er een totaalverbod is, aldus Grapperhaus. "Dan is het duidelijker." Hij hoopt overigens dat het niet op handhaven zal aankomen. "Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na", zegt de bewindsman.
Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!