Oude bh's, korsetten en snelzeikers, Hennie verzamelt ze allemaal

LUNTEREN - Schuine gordijntjes, snelzeiker of open rijtuig, weet jij wat het zijn? Hennie van Beek uit Lunteren kan het ons in geuren en kleuren vertellen. Ze is fanatiek verzamelaar van oude spulletjes en Lunterse klederdracht met hun bijbehorende verhalen.

Schuine gordijntjes, snelzeiker of open rijtuig, het zijn allemaal benamingen voor de open onderbroek. Het is de eerste vrouwelijke onderbroek die omstreeks 1870 gedragen werd. Een onderbroek met lange pijpen, zonder kruis, maar met het gat op de juiste plaats.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

 

Bij Hennie van Beek uit Lunteren ligt hij keurig netjes opgevouwen in haar kast naast andere oude kledingstukken. Ze is namelijk fanatiek verzamelaar van oude spullen uit grootmoeders tijd en oud-Lunterse klederdracht.

Voor het tv-programma Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder bij haar op bezoek om haar verzameling te bewonderen. Oude bh's van vroeger, een korset maar ook oude knipmutsen heeft ze in haar verzameling. 

Anekdotes

In een ander kamertje heeft ze een verzameling met oude kinderspullen waaronder speelgoed en oude wandelwagens. Niet alleen verzamelt ze van alles, ze is ook een bron van informatie als het gaat om de bijbehorende verhalen en anekdotes. 

"Af en toe komen er nog wel eens mensen van Vrouwen van Nu, de voormalige plattelandsvrouwen. Dan vertel ik over de oude klederdracht en bijbehorende verhalen. Niet in het Nederlands hoor, ik vertel alles in plat Lunters. Ik gebruik vaak koffertjes met daarin attributen van bijvoorbeeld de bakervrouw of de venter."

Wat houdt de ouderen van Gelderland bezig en hoe ervaren zij dingen? Dat zie je bij Van Gelders Grijs. Jochem van Gelder gaat elke week op bezoek bij ouderen. Het programma is elke zaterdag om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald) of bekijk deze aflevering hieronder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: