Achterhoek / Arnhem en omstreken

Opgerold drugslab wordt eindelijk opgeruimd

DREMPT - Een team met specialisten is donderdag begonnen met het opruimen van een opgerold crystal-meth lab in Drempt. De gierkelder onder het drugslab wordt leeggepompt en de hier aanwezige stoffen worden afgevoerd. De gemeente heeft hiervoor een bedrijf ingeschakeld dat gespecialiseerd is in het transport en afvoer van gevaarlijke stoffen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Het drugslab werd afgelopen mei opgerold. In de schuur achter de boerderij werd de zeer verslavende drug crystal meth gemaakt. De eigenaar verklaarde dat hij de schuur sinds een tijdje verhuurde. De politie pakte ter plekke drie mannen op: een Colombiaan, een Mexicaan en een man uit de Verenigde Staten.

Vol in bedrijf

Het lab was vol in bedrijf. Er is voor miljoenen euro's aan drugs en afgeleiden gevonden. De schuur werd vrij snel daarna door de burgemeester gesloten en er werd een onderzoek gestart naar de schade. Daaruit is gebleken dat er flink wat verontreinigingen zijn in en om de schuur aan de Zomerweg.
De verontreinigingen vormen geen directe risico’s voor de volksgezondheid of het milieu, maar het is wel noodzakelijk om ze te saneren, zegt de gemeente. De gemeente Bronckhorst neemt deze werkzaamheden op zich, omdat door de betrokken partijen geen plan van aanpak is ingediend voor het opruimen.

Meer werkzaamheden

De komende weken zal er nog meer werk verricht worden om de verontreinigingen in en rondom de boerenschuur op te ruimen. Alle kosten die de gemeente hiervoor maakt, worden verhaald op de eigenaren en de huurder. Hoeveel dit bedrag is, kan de gemeente Bronckhorst nog niet zeggen.
Tegen de drie mannen die bij het oprollen van het drugslab zijn opgepakt zijn jarenlange celstraffen geëist. Volgende week beslist de rechtbank Den Bosch over hun definitieve straffen. Bij de landelijke eenheid van de politie loopt nog steeds een onderzoek naar de opdrachtgevers van de opgepakte mannen.