Nieuws

Westnijlvirus duikt op in regio Arnhem

Het westnijlvirus wordt vooral overgedragen door de mug.
Het westnijlvirus wordt vooral overgedragen door de mug. © Pixabay
ARNHEM - In de regio Arnhem is iemand besmet geraakt met het westnijlvirus. In totaal zijn er zeven mensen in Nederland besmet met dit virus. In de regio Arnhem is dit de eerste besmetting, de andere zes besmettingen waren in de regio Utrecht.
De persoon heeft het virus in oktober opgelopen, zo meldt het RIVM. "Dat is opmerkelijk, omdat het muggenseizoen bijna is afgelopen. Het gebeurt zelden dat zo laat in het seizoen iemand besmet wordt met het westnijlvirus", aldus het RIVM.
Inmiddels is bloedbank Sanquin op de hoogte gesteld van de besmetting. Sinds vrijdag worden bloeddonaties uit deze regio selectief gescreend op aanwezigheid van het virus. "Dit gebeurt om te voorkomen dat het virus via bloedtransfusie naar patiënten in Nederlandse ziekenhuizen wordt overgedragen", zegt het RIVM.

Hersenontsteking of polio

Besmetting met het westnijlvirus geeft soms een griepachtig ziektebeeld. In zeldzame gevallen (1 procent) kunnen ook neurologische verschijnselen optreden zoals hersenontsteking, hersenvliesontsteking of een vorm van polio. Mensen die die symptomen krijgen, lopen een kleine kans te overlijden. 
Het virus komt van vogels en wordt via muggen op mensen overgebracht. Het virus gaat niet van mens naar mens of van mens naar dier. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!