Spullen die in de weg staan? Deel ze op dit platform

ZUTPHEN - Een lange ladder, reiskoffer of statafel. Het zijn voorwerpen die we vaak maar een of twee keer per jaar nodig hebben. De rest van het jaar nemen dit soort spullen onnodig ruimte in. Dat kan anders, dacht Niek Huijsmans uit Zutphen. Hij ontwikkelde deelplatform Togethy en hoopt eerst Zutphen en dan de rest van Nederland te veroveren.

Volgens Huijsmans is het delen van spullen niet alleen goed voor de portemonnee, maar helpt het ook het milieu. "Consumptie zorgt wereldwijd voor 60 procent van de CO2-uitstoot", stelt de Warnsvelder. Togethy wil dat het delen van gebruiksvoorwerpen de normaalste zaak van de wereld wordt. "Het moet net zo gewoon worden om spullen bij iemand in de buurt op te halen als uit je eigen schuur of zolder."

Voor een klein bedrag per dag kunnen gebruikers van het deelplatform een kruiwagen of ander voorwerp naar keuze gebruiken. De gebruiker van de kruiwagen is op dat moment ook de eigenaar van het product tot iemand anders hem weer komt ophalen. Je betaalt alleen voor de dagen dat je de kruiwagen daadwerkelijk gebruikt, legt Huijsmans uit.

Om te voorkomen dat iemand zich voor een paar euro een kruiwagen toe-eigent betaal je wel een soort borg. Die krijg je later weer terug. Het is ook mogelijk om als gebruiker zelf voorwerpen beschikbaar te stellen. Op de website en de app van Togethy wordt uitgelegd hoe het precies werkt.

Deelmeesters als smeerolie

Zogenaamde deelmeesters zijn belangrijk om te kunnen groeien en van het project een succes te maken. Hij of zij zorgt er in zijn buurt voor dat het delen van gebruiksvoorwerpen zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. Togethy is daarbij een online omgeving die het mogelijk maakt om het deelkopen van goederen in goede banen te leiden.

Om meer te vertellen over zijn initiatief klom Niek Huijsmans voor het programma Groene Koppen van TV Gelderland de lange ladder op.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Als het project in de omgeving van Zutphen een succes wordt, wil Huijsmans zijn deelplatform steeds verder uitrollen. Daarbij denkt hij eerst aan steden als Arnhem en Deventer. 

Groene Koppen op TV Gelderland

Woensdagavond is op TV Gelderland weer een nieuwe aflevering van Groene Koppen te zien. Presentator Harm Edens bezoekt Gelderlanders die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Bekijk hier de hele uitzending:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Groene Koppen Nieuws
Deel dit artikel: