Lach eens naar het vogeltje! Mezen gespot bij de voordeur

HUISSEN - Ze zoeken geen nestplaats. Ze willen niet bij je binnenkomen en ze hebben ook geen plotselinge voordeurliefde ontwikkeld. Nee, de mezen die steeds vaker gespot worden voor voordeuren zijn simpelweg op zoek naar eten.

Martijn Klok kreeg op zijn telefoon een melding van beweging bij de voordeur. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom van de gevleugelde bezoeker legde hij contact met Natuur in Gelderland, een online platform van Omroep Gelderland.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Spinnetjes op voorraad

Navraag bij Lars Soerink van de Vogelbescherming leert dat het simpelweg gaat om vogeltjes met gezonde trek. "Het zijn met name mezen die dit doen. Ze hebben ontdekt dat de randen van onze huizen ontzettend handig zijn in de zoektocht naar kleine spinnetjes. Die zijn in deze tijd van het jaar massaal beschikbaar", legt Soerink uit.

Ook bij Annemieke Rozenboom en bij Dake Rem kwam een vogeltje op visite.

"De babyspinnetjes die afgelopen zomer geboren zijn, zijn inmiddels op eetklare grootte gekomen", vervolgt hij. "En die houden zich graag op in de randen van onze kozijnen en deuren. Daar zitten de spleten waar ze in wegkruipen. Dus de mezen doen eigenlijk niets anders dan zoeken naar voedsel. En daarbij passeren ze ook zo'n voordeur. Dat wordt nu dus vastgelegd, ik vind het hilarisch", lacht Soerink.

Snelle leerlingen

Als de intelligente voordeurbel er niet was, hadden we dergelijke activiteiten niet ontdekt - en bovendien zouden we dan heel wat mooie plaatjes hebben gemist. Voorlopig kunnen mensen met een deurbel met camera vaker dergelijke acties verwachten. De mezen leren namelijk snel, zegt Soerink. 

"Ze hebben het zo in de gaten. Spinnen zijn bovendien erg waardevol voedsel. Veel meer dan insecten bevatten ze een stofje dat helpt met het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. Daarom zijn ze zo waardevol voor de mezen."

Zie ook: Daarom zijn er op dit moment zo veel lieveheersbeestjes

Deel dit artikel: