Nieuws

Na 50 jaar komt er door corona een einde aan deze winkel

Sjackie Stein in zijn winkel.
Sjackie Stein in zijn winkel. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Hij moet nog wel even voor hij met pensioen kan, want Sjackie Stein is pas 57 jaar oud. Maar de tijd volmaken kan hij niet in zijn eigen schoenmakerij. Want Stein gooit de handdoek in de ring: "Door corona komt er gewoon niemand meer voor een zooltje, reparatie of een sleutel."
De schoenmakerij zit al decennia onder verschillende namen midden in het centrum van Apeldoorn. Een toplocatie, normaal gesproken. Maar nu is het funest voor de zaken. Op een doordeweekse dag loopt er geen hond door de binnenstad. En dat merkt Stein.

Even binnenlopen

Vijf jaar geleden neemt de schoenmaker de winkel over. Van werknemer is de ambachtsman plots eigen baas. De winkel loopt lange tijd prima, vertelt Stein: "Zakenmannen die voor hun werk of tijdens de pauze hun nette schoenen bij mij inleverden voor een nieuw zooltje, mensen die even binnenliepen voor een reparatie."
Met het uitbreken van de corona-pandemie zijn die tijden voorbij. "De klandizie is teruggelopen, er loopt haast geen volk in het centrum. De hoge huur; het is niet meer op te brengen."
Die binnenlopers en zakenmannen laten zich niet meer zien, ontmoedigd door de oproep niet voor de lol te gaan shoppen, en omdat zij thuiswerken.
Kijk hier een video over Schoenmakerij Stein. Tekst gaat eronder verder:
Na 50 jaar komt er door corona een einde aan deze winkel

'Wat is die kerst nou?

Voor Stein betekent het dat hij eind dit jaar de deuren noodgedwongen moet sluiten. "Op 24 december om 15.00 uur. Dan kan ik nog even de boel afsluiten en dan is het kerstavond."
Een hele zure manier om de kerst in te luiden, beseft ook de schoenmaker. Aan de andere kant: "Wat is die kerst momenteel dit jaar, met die corona? Ook niet veel..."
Wat de toekomst brengt, dat weet de 57-jarige niet. Hij solliciteert wel, maar krijgt te horen: 'Bel tegen het einde van het jaar maar terug'. Van magazijnmedewerker tot supermarkt, het soort werk maakt de geboren ambachtsman niet uit: "Als ik maar met mijn handen bezig kan zijn."
Tekst loopt door onder de foto:
Een lege binnenstad.
Een lege binnenstad. © Omroep Gelderland

'Blijf lokaal kopen'

De gemeente Apeldoorn reageert: "Natuurlijk is dit een moeilijke tijd voor ondernemers. Hoewel we ook zien dat er binnenstadondernemers zijn die juist hogere omzetten draaien, zijn er ook heel veel die het moeilijk hebben.
"Veel mensen kiezen er in deze tijd voor om drukke plekken te vermijden. We roepen mensen op niet alleen op zaterdag hun boodschappen te doen, maar dat meer te spreiden - ook over de rustige momenten doordeweeks. En om vooral ook lokaal te blijven kopen."