Van paling roken met vrienden tot een eigen kraam: Toon (69) kreeg het voor elkaar

DIDAM - Een visje halen is voor veel Gelderlanders traditie, op de wekelijkse warenmarkt. Toon van den Berg (69) is één van de visverkopers die de provincie rijk is, maar hiervoor deed hij totaal wat anders.

De Achterhoeker was voorheen koperslager, vertelt hij in het Omroep Gelderland-programma Van Gelders Grijs. Hij maakte producten die van koper zijn. "Op de koperslagerij werd het wat minder. Dus toen ben ik met vrienden wat palingen gaan roken. En vanaf die tijd ben ik met een viskraam begonnen."

Tekst gaat verder onder de video:

De paling is zijn belangrijkste product van de viskraam. Van den Berg vind het erg leuk vanaf de markt. "Je ziet iemand aankomen en je weet precies wat degene straks gaat bestellen." 

Bruin met rimpeltjes

De palingen rookt hij zelf op de ouderwetse manier, met hout.  Hoe een goede gerookte plaing eruit ziet? "Een echte goede moet eruit zien als een oud vrouwtje. Bruin met rimpeltjes", lacht hij. 

Bekijk de hele uitzending van Van Gelders Grijs:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: