Raad van State buigt zich over bezwaar tegen windmolens

DUIVEN - Bij de Raad van State dient dinsdag het bezwaar van de Dorpsraad Lathum tegen de plaatsing van twee windmolens, net over de grens in Duiven. De molens moeten op het terrein van Waterschap Rijn en IJssel komen vlakbij afvalcentrale AVR. De gemeenteraad van Duiven stemde eind vorig jaar in met de plannen, maar de Dorpsraad Lathum stapte vervolgens naar de Raad van State.

De Dorpsraad Lathum maakt zich grote zorgen over de plaatsing van de twee hoge windturbines vanwege de gezondheid van de dorpsbewoners. "De rook van de AVR zou door de windmolens naar beneden op ons dorp neer kunnen slaan", zegt voorzitter Erik Metz. "De levensverwachting van de dorpelingen zou door de molens zelfs met één à twee jaar kunnen teruglopen. " 

Geen draagvlak

Het waterschap heeft meerdere onderzoeken uit laten voeren naar de gezondheidsrisico's en de luchtkwaliteit en daaruit blijkt dat er geen aantoonbare gevolgen zijn voor de gezondheid als de molens op deze locatie worden gebouwd. Maar de dorpsraad twijfelt aan deze conclusies omdat ze volgens hem puur zijn gebaseerd op berekeningen. Volgens Metz is er geen draagvlak in het dorp voor de turbines. Ook zijn de inwoners bang dat de natuur in de omgeving wordt aangetast door de molens. Bovendien zijn er volgens voorzitter Metz niet genoeg alternatieve locaties onderzocht. 

De uitspraak van de Raad van State zal op zijn vroegst over 6 weken zijn. 

Zie ook:

 

Deel dit artikel: