Schilder Kwast: 'Bob Ross wist echt wel wat hij deed'

GORSSEL - In Museum More in Gorssel zou dit weekend de tentoonstelling van het werk van Bob Ross worden geopend. Maar door de aangescherpte coronamaatregelen is dat in ieder geval twee weken uitgesteld. De man met de grote krullenbol wist miljoenen mensen in tal van landen te boeien met zijn tv-serie The Joy of Painting, zag ook Nard Kwast: "Dat haar was niet echt. Dat scheen een permanentje te zijn."

In de tv-uitzendingen maakte Ross (1942-1995) telkens weer in een razend tempo een schilderij. Nard Kwast, die bekend werd met zijn deelname aan Project Rembrandt keek vroeger graag naar de tv-schilder. “Mensen maken er soms wel grapjes over, maar hij zet het wel goed neer. Het perspectief klopt. Hij weet echt wel wat hij doet. En vergeet niet: het moet heel snel”, zo vertelde hij vrijdag in de Week van Gelderland.

Bekijk het gesprek met Nard Kwast. De tekst gaat daaronder verder.

Eerste ter wereld

Museum More zegt het eerste museum ter wereld te zijn dat een solotentoonstelling aan de Amerikaanse landschapsschilder wijdt. De aanleiding is het overlijden van de schilder, precies 25 jaar geleden.

"Toen ik dit vroeger keek, dacht ik niet, dit wil ik ook", zegt Kwast. "Maar schilderen is waarnemen, je moet het eerst zien voordat je het kunt namaken. In zijn laatste afleveringen sprak hij er veel over. Je moet wel eerst heel goed naar de bergen kijken voordat je ze schildert. Het gaat over zien, over de natuur en dat je echt kijkt. Dat kon hij wel."

Als de musea weer open mogen, is de expositie alsnog te zien.

 

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: