Nieuws

Tegel met lieveheersbeestje herinnert aan doodgeslagen Jan

De tegel bij De Lommerd in het Arnhemse Spijkerkwartier.
De tegel bij De Lommerd in het Arnhemse Spijkerkwartier. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Oud-leerlingen van de doodgeslagen oud-leraar Jan Kruitwagen hebben vanmiddag in de Spijkerstraat in Arnhem een zinloos geweld-stoeptegel gelegd. Dit gebeurde voor het buurtcentrum De Lommerd, enkele honderden meters van de plek waar de 73-jarige man op 28 oktober werd belaagd en mishandeld.
Het slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. Zaterdag wordt de man in het Spijkerkwartier herdacht. Dit gebeurt met kaarsen en lichtjes. Een groep jongeren zit voor de fatale mishandeling vast.

Inzameling

De tegel is een idee van oud-leerlingen van Kruitwagen van het Titus College in Velp. Ze startten na zijn overlijden een inzameling. Die leverde ruim tweeduizend euro op.
Aanvankelijk zou de tegel komen op de plek waar sinds de mishandeling bloemen liggen. Een bewoner maakte ter plekke bezwaar, en dat vond begrip bij de initiatiefnemers van de tegel.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tegel met lieveheersbeestje herinnert aan doodgeslagen Jan
"Ik woon hier", zei de man. "Die tegel wordt voor mij geen symbool van zinloos geweld, maar herinnert me alleen maar aan de dood van Jan." 
De bloemenzee wordt maandag weggehaald.

Het lieveheersbeestje

StichtingTegenZinloosGeweld ontwierp de zinloos geweld-stoeptegel met het kenmerkende lieveheersbeestje als symbool. De stichting is actief sinds 1997, het jaar van het overlijden van Meindert Tjoelker. Tjoelker kwam door zinloos geweld in het uitgaansleven van Leeuwarden om het leven.
De stichting schat dat minimaal 15.000 tegels met het lieveheersbeestje zijn gelegd, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.

Zie ook: