EHBO-les geven op anderhalve meter vergt nogal wat creativiteit

VALBURG - Eerste hulp bij ongelukken bieden kan levensreddend zijn. Cursussen EHBO zijn dan ook belangrijk om door te laten gaan, maar hoe doe je dat op anderhalve meter afstand? Jeannette Heerschop geeft het Rode Kruis EHBO-les en heeft hier een creatieve manier op gevonden.

"Het fenomeen EHBO betekent vaak dat je een slachtoffer hebt dat je moet helpen. De hulpverleners zijn er helemaal op gericht om met mensen bezig te zijn, maar dat mogen zij nu ook niet", vertelt Heerschop.

Ze moest op zoek naar een andere manier om les te geven. "We kunnen nu een heel aantal onderwerpen behandelen waarbij je helemaal niet aan elkaar hoeft te zitten. Zoals bijvoorbeeld een vergiftiging of een hersenschudding. Dat zijn hele theoretische onderwerpen, maar ook belangrijk om te herhalen."

Ouderwetse Loco-doos

"Maar dat is natuurlijk saai, alleen maar theorie", zegt Heerschop die aan de slag is gegaan met de ouderwetse Loco-doos. Die wordt al zo'n veertig jaar in het onderwijs gebruikt. Aan de hand van een vragenlijst kan je de juiste blokjes met een cijfer in het juiste vakje leggen. Als je alle vragen hebt beantwoord, komt er een figuur tevoorschijn als je de doos omdraait. "Hiermee kunnen de cursisten zichzelf corrigeren."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Heerschop heeft inmiddels onder andere een EHBO-vragenlijst opgesteld met vragen over insecten en andere dieren. De cursisten vinden de manier van lesgeven geslaagd, 'omdat je wat meer spelenderwijs aan de slag kan', aldus een van hen.

Niet genoeg

Maar Heerschop heeft nog niet genoeg Maxi Loco-dozen om iedere cursist zelf aan de slag te laten gaan. "Nu moeten de cursisten ze delen en op anderhalve meter blijven zitten." Ze heeft daarom de hulp van Gelderland Helpt ingeschakeld.

Kunt u Jeannette Heerschop helpen aan een Maxi Loco-doos? Laat dan hier uw reactie achter.

 

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!