Nieuws

Musketier die per ongeluk Renske (39) ernstig verwondde gaat vrijuit

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Omroep Gelderland
De 67-jarige man uit Lichtenvoorde die per ongeluk een 39-jarige vrouw verwondde tijdens een nagespeelde veldslag wordt niet gestraft. De man schoot per ongeluk een pompstok uit zijn musket en raakte daarmee Renske Konijnenbelt in haar buik. Haar darmen werden doorboord en haar staartbotje brak.
Renske stond als toeschouwer te kijken hoe de bestorming van kasteel Huis Bergh werd nagespeeld. Plots ging ze naar de grond, toen de houten pompstok haar buik binnendrong. Het Openbaar Ministerie maakte er een zaak van en eiste 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.
Bekijk hier de reactie van slachtoffer Renske. De tekst gaat eronder verder.
Musketier vrijgesproken naar verwonden van vrouw in publiek
De rechtbank gaat daar niet in mee. Er zou wel sprake zijn van 'enige onoplettendheid of onvoorzichtigheid', maar niet zodanig dat de man strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor het veroorzaken van de ernstige gevolgen. "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest", oordeelt de rechter. 
Renske Konijnenbelt werd in haar buik getroffen door de pompstok.
Renske Konijnenbelt werd in haar buik getroffen door de pompstok. © Omroep Gelderland

Teleurstelling

De man die de pompstok afvuurde wil donderdag niet op de uitspraak reageren. Bij het slachtoffer, Renske, overheerst de teleurstelling. "Op het moment dat je met vuurwapens werkt, en je maakt daarmee een fout, dan vind ik het raar dat je daarvoor niet gestraft wordt."
Gezien de eis van het OM had ze iets anders verwacht. "De hoogte van de straf maakt me dan niet uit, maar het ging me erom dat erkend zou worden dat er een fout is gemaakt. En dat het een signaal naar de buitenwereld zou zijn dat je heel goed moet oppassen als je met vuurwapens werkt." 

'Waarom stonden wij daar?'

Renske gaf eerder al te kennen dat haar leven op z'n kop kwam te staan door het incident. "Ik ben me heel vaak blijven afvragen: waarom stonden wij als publiek in de vuurlinie, hoezo mochten wij daar eigenlijk staan? Er stonden ook kinderen." 
Ongeacht de inhoud van de uitspraak hoopt ze dat er meer aandacht komt voor het gebruik van vuurwapens en kanonnen bij evenementen. "Ik hoop dat er bewustwording komt. En dat er beter wordt gekeken naar de veiligheid en waar bijvoorbeeld het publiek staat. Dat is nu in mijn ogen onvoldoende. Laten we hiervan leren met elkaar." 
Bekijk de video:
Renske raakte ernstig gewond als toeschouwer bij een veldslag

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!