Nieuws

Geen vogelgriep rond besmette kippenhouder in Altforst

Het pluimveebedrijf in Altforst moest worden ontruimd.
Het pluimveebedrijf in Altforst moest worden ontruimd. © ANP
ALTFORST - Bij de negen pluimveebedrijven in de directe omgeving van de besmette kippenhouder in Altforst is geen vogelgriep aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit in Wageningen.
Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft de pluimveehouders in het gebied van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Daarbij is dus ook de zeer besmettelijk variant H5 niet aangetroffen.
Na de uitbraak in Altforst moest het kippenbedrijf worden ontruimd om verdere verspreiding te voorkomen. Dat kostte 35.700 kippen het leven. De uitbraak is waarschijnlijk veroorzaakt door ongedierte dat de stal is binnengekropen.

Vervoersverbod versoepeld

In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen nog 25 andere pluimveebedrijven. Daar geldt sinds donderdag een vervoersverbod, al is die zaterdag iets versoepeld.
Het is nu toegestaan om consumptie-eieren te vervoeren die afkomstig zijn van buiten die zone, zo meldt het ministerie van Landbouw. Dan moeten ze wel direct naar de eierhandels in Ochten en Ommeren worden gebracht. Daarvoor zijn speciale routes ingesteld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!