Nieuws

We voelen ons iets minder gelukkig, blijkt uit dit onderzoek

Foto ter illustratie - Pixabay
Foto ter illustratie - Pixabay
ARNHEM - We zijn iets minder gelukkig geworden, dat concludeert de provincie Gelderland na eigen onderzoek naar het welbevinden van de Gelderlander.
Een halfjaar geleden, net na de versoepeling van de maatregelen, werd ook een onderzoek gedaan. Toen gaf de Gelderlander een score van 7,6 op geluk. Nu is dat 7,4.
Inwoners van het buitengebied zijn gelukkiger dan stedelingen. De onderzoekers zeggen dat dat mogelijk komt, omdat mensen in het buitengebied zich meer verbonden voelen. Ook scoren ouderen aanzienlijk hoger dan jongeren (7,6 om 7,2). Wel is de eenzaamheid toegenomen.

Virus bedreigender

Vergeleken met een half jaar geleden vinden veel meer Gelderlanders het virus bedreigend. 35 procent ziet dreiging voor de eigen lichamelijke gezondheid en bijna een kwart voor de eigen psychische gezondheid. Mensen missen het sociaal contact. Ruim 80 procent zegt zich wel aan de maatregelen te houden, iets meer dan de helft van de inwoners vindt een mondkapje zinvol.
Wat opvalt is dat 36 procent van de ondervraagden twijfelt aan corona-informatie vanuit de overheid, zo'n tien procent heeft zelfs wantrouwen over informatie vanuit de overheid. Een derde vertrouwt corona-informatie vanuit de media. 
Een derde van de inwoners kreeg te maken met discriminatie. Slechts zes procent van de gediscrimineerden deed melding bij een instantie.
Luister hieronder naar een gesprek met gedeputeerde Peter van 't Hoog over geluksgevoel.