Nieuws

'Geen commerciële zonneparken, laat ons zelf groene energie opwekken'

Omwonenden van het Binnenveld komen met een alternatief plan voor commerciële zonneparken.
Omwonenden van het Binnenveld komen met een alternatief plan voor commerciële zonneparken. © Pixabay
BENNEKOM - Omwonenden van het Binnenveld bij Bennekom komen met een alternatief plan voor commerciële zonneparken. Laat ons zelf groene energie opwekken en de opbrengst gebruiken om ons gebied op te knappen, is hun oproep in een brief aan het gemeentebestuur van Ede.
Aanleiding is een voorstel van de gemeente Ede om twee zonnevelden in het Binnenveld te realiseren. De briefschrijvers zijn daar fel tegen. 

Verhouding op scherp

“Grote bedrijven proberen hier gigantische zonnevelden te realiseren die niet alleen het landschap aantasten, maar ook de grondprijs opdrijven en de verhoudingen tussen mensen op scherp zetten”, zegt Lodewijk Pool, woonachtig in het Binnenveld en bestuurslid van Agrarische Natuurvereniging Het Binnenveld. “En van de opbrengst ziet het gebied niets terug.”
Dat moet anders kunnen, vinden de briefschrijvers. Een groep 'boeren, burgers en buitenlui' pleit voor een 'Binnenveldse Energie Strategie'. Omwonenden en natuurclubs willen op zoek gaan naar 'de beste manieren' om zelf groene energie op te wekken en te exploiteren. 'Waar het gebied beter van wordt.'

Landschapsfonds

Het grootste gedeelte van de opbrengsten gaat dan naar een landschapsfonds voor gebiedsontwikkeling, is het idee. “Zo willen we boeren ondersteunen met natuur-inclusieve landbouw", zegt Pool. "We willen verdwenen heggen en hagen terugbrengen, poelen graven, en wandelpaadjes aanleggen, tegen een aantrekkelijke vergoeding voor de grondeigenaar."
Daarnaast krijgen bewoners de kans te investeren en te delen in de opbrengst. De Agrarische Natuurvereniging Het Binnenveld, stichting Mooi Binnenveld, het Comité Verontruste Omwonenden Zonnepark Dijkgraaf en de Stichting Leefbaarheid De Kraats en Nergena steunen het plan. 

Oproep gemeenten: Wacht

De briefschrijvers vragen de gemeenten Ede en Wageningen om vooralsnog niet in zee te gaan met commerciële ontwikkelaars van buiten het gebied, maar eerst hun gebiedsinitiatief een eerlijke kans te geven. “Als dit geen prachtig voorbeeld van burgerparticipatie is, dan weet ik het niet meer", zegt Reinier van den Berg, de RTL-weerman die zich eerder tegenover Omroep Gelderland al kritisch uitliet over het zonneparkenplan. 
De plannen voor zonneparken binnen de gemeente Ede worden aanstaande donderdagavond 5 november besproken in de gemeenteraad.