Boosheid over dure mondkapjes, maar Arnhem kan er niet onderuit

ARNHEM - Een deel van de Arnhemse gemeenteraad schrikt van de rekening voor de gratis mondkapjes die de stad wil uitdelen aan minima. "Maar ze zijn al gekocht, daar kunnen we niet meer onderuit", laat wethouder Ronald Paping weten.

Voor 20.000 Arnhemmers met een laag inkomen, die elk twee mondkapjes krijgen opgestuurd, wordt in totaal 230.000 euro uitgetrokken. De 40.000 mondkapjes kosten 4,50 euro per stuk. De overige kosten zitten in inpakken en verzenden.

Zie ook: Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

'Te gek voor woorden'

"Wauw", reageert VVD'er Rebin Maref op die bedragen. Volgens hem gaat de gemeente er ten onrechte van uit dat een grote groep mensen nog geen mondkapje heeft, ondanks de al een half jaar durende coronacrisis. "Ik ben hier echt boos over. En dat je ze ongevraagd naar hen opstuurt. Niet omdat ze die hulp hebben gevraagd, maar omdat wij vinden dat ze het zelf niet kunnen."

Afgelopen week kondigde wethouder Paping zijn plan met mondkapjes van Arnhemse makelij aan. Maref deed woensdagavond verwoede pogingen om het onderwerp met zijn mede-politici te bespreken, desnoods tot in de nachtelijke uurtjes. Maar zijn collega's wilden zich aan de eindtijd houden, dus dat feest ging niet door. Nu wil de VVD'er volgende week een extra raadsvergadering voor dit onderwerp. Daarover valt vrijdag een besluit.

Maar veel zal dat niet uithalen, stelt de wethouder. Naar zijn zeggen kan Arnhem niet onder de bestelde mondkapjes uit.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: